Επικαιρότητα - Άρθρα

Οι σημαντικότερες εξελίξεις στον κλάδο της υγείας

Δείγματα αίματος από ασθενείς με κορονοϊό που ανέρρωσαν υποδεικνύουν ισχυρές, μακράς διαρκείας ανοσολογικές αντιδράσεις, ανέφεραν ερευνητές. Σύμφωνα με τους New York Times,η ανοσία στον κορονοϊό μπορεί να διαρκεί χρόνια, ίσως ακόμα και δεκαετίες, βάσει νέας μελέτης- η πλέον ελπιδοφόρα απάντηση ως τώρα σε ένα ερώτημα που έχει επισκιάσει τα σχέδια για διερυμένους εμβολιασμούς.

Οι άνθρωποι που παίρνουν στατίνες για τη μείωση της χοληστερίνης τους και όσοι παίρνουν εικονικά φάρμακα, έχουν σχεδόν παρόμοιες παρενέργειες, δείχνει μια μικρή βρετανική κλινική μελέτη.

Παρόλο που τους τελευταίους μήνες στο επίκεντρο της παγκόσμιας προσοχής είναι η πανδημία από τον νέο κορωνοϊό SARS-CoV-2, υπάρχουν πολλοί κορωνοϊοί που μολύνουν τον άνθρωπο. Οι εποχικές λοιμώξεις από κορωνοϊούς είναι αρκετά συχνές και συνήθως είναι ήπιες με συμπτώματα που ομοιάζουν με το κοινό κρυολόγημα. Αυτές οι ήδη γνωστές λοιμώξεις από κορωνοϊούς στον άνθρωπο οδήγησαν στην υπόθεση ότι θα μπορούσε να υπάρχει διασταυρούμενη ανοσολογική απόκριση μεταξύ των κορωνοϊών και πιθανά μια προϋπάρχουσα «αντι-κορωνοϊική ανοσία» θα μπορούσε να δρα προστατευτικά και έναντι του SARS-CoV-2.

Οι εργαζόμενοι σε περιβάλλοντα γραφείων είναι πιο πιθανό να μολυνθούν από τη νόσο COVID-19 (νέος κορονοϊός) εφόσον χρειάζεται να διανύουν απόσταση από και προς την εργασία τους, συγκριτικά με το αν εργάζονται από το σπίτι με το καθεστώς της τηλεργασίας, σύμφωνα με νέα έκθεση.

Η δημόσια αναγνώριση του σημαντικού ρόλου του συστήματος υγείας από τους πολίτες και το κράτος αποτέλεσε τη θετική συνέπεια της πανδημίας, ενώ στα αρνητικά της περιλαμβάνονται οι ελλείψεις σε μέσα ατομικής προστασίας, ειδικά στην αρχή, η αδυναμία πραγματοποίησης τεστ Covid-19 στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας(ΠΦΥ), οι ελλείψεις προσωπικού στην ΠΦΥ και η αποδυνάμωσή της λόγω των μετακινήσεων προσωπικού στα νοσοκομεία. Τα παραπάνω αποτελούν απόψεις επαγγελματιών υγείας και προκύπτουν από έρευνα για το πρώτο επιδημικό κύμα της Covid-19 στην Ελλάδα, που πραγματοποιήθηκε από το Ερευνητικό Δίκτυο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του ΑΠΘ.

eefam-logo-grey.png

Στοιχεία Επικοινωνίας

Τζαβέλα 42Β, Νέο Ψυχικό
Τ.Κ. 15451, Αθήνα

    

Τηλέφωνο: 210 6753159
Φαξ: 210 6753150
Email: info@eefam.gr

© Copyright 2008 - 2020 Ε.Ε.Φα.Μ.. All Rights Reserved.
Developed by: eGroup Services