Επικαιρότητα - Άρθρα

Οι σημαντικότερες εξελίξεις στον κλάδο της υγείας

Ελληνική Εταιρεία Αθηροσκλήρωσης διοργανώνει τo 9o Πανελλήνιο Συνέδριο στις 3-5 Δεκεμβρίου 2020 αποκλειστικά διαδικτυακά λόγω των περιοριστικών μέτρων για την πρόληψη και προστασία από τον COVID-19. Το Συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Αθηροσκλήρωσης.

Ανταποκρινόμενη στην αυξημένο αριθμό αιτημάτων βοήθειας από άτομα που νοσούν τα ίδια ή κοντινά τους πρόσωπα από την COVID-19, η Α’ Ψυχιατρική Κλινική, σε συνεργασία με την τηλεφωνική γραμμή 10306 και τους φορείς που συμμετέχουν στη λειτουργία της γραμμής, δημιούργησε το πρόγραμμα “Απομόνωση χωρίς μοναξιά”.

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει γίνει η πρώτη χώρα στον κόσμο που ενέκρινε το εμβόλιο των Pfizer / BioNTech για επείγουσα χρήση. Η αρμόδια βρετανική ρυθμιστική αρχή, η MHRA, λέει ότι ο εμβολιασμός, το οποίο προσφέρει έως και 95% προστασία από την ασθένεια Covid-19, είναι ασφαλές για διάθεση από την επόμενη εβδομάδα.

Οι φαρμακοβιομηχανίες Amgen Inc, UCB SA και Takeda Pharmaceuticals Inc ξεκίνησαν σήμερα μια παγκόσμια κλινική δοκιμή για να διαπιστώσουν εάν κάποιο από τρία διαφορετικά φάρμακα μπορεί να μειώσει τη σοβαρότητα της Covid-19 σε νοσηλευόμενους ασθενείς, περιορίζοντας την απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματός τους.

Μια εξέταση αίματος που μπορεί να εντοπίσει περισσότερους από 50 τύπους καρκίνου σε πρώιμο στάδιο πρόκειται να δοκιμαστεί από την Εθνική Υπηρεσία Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (NHS). Ο διευθύνων σύμβουλος της NHS, Σερ. Σίμον Στίβενς, δήλωσε ότι ελπίζει ότι η εξέταση αίματος Galleri θα αποτελέσει πυλώνα για την έγκαιρη διάγνωση καρκίνου, με σκοπό να σώσει πολλές ζωές.

Σε προσλήψεις διαφόρων ειδικοτήτων πλην ιατρών, προχωρά το υπουργείο Υγείας προκειμένου να στελεχωθούν τα νοσοκομεία αλλά και το ΕΚΑΒ εν μέσω πανδημίας κορονοϊού. Οι προσλήψεις αφορούν σε συμβάσεις Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου (Ι.Δ.Ο.Χ.) δηλαδή επικουρικό προσωπικό, ενώ η εφαρμογή άνοιξε την Τρίτη 1.12.2020 στις 8:00 και θα παραμείνει ανοικτή έως και την Τρίτη 8.12.2020 στις 24:00 

Τα νεότερα από τις κλινικές δοκιμές για την εύρεση θεραπείας κατά της πανδημίας του SARS-CoV-2 θα αναλυθούν κατά τις  διεργασίες του 9oυ Clinical Research ConferenceΤο συνέδριο θα διεξαχθεί ψηφιακά στις 3 Δεκεμβρίου, μέσα από τη LiveOn, την ολοκληρωμένη ψηφιακή τεχνολογία επιχειρηματικής επικοινωνίας του ethosGROUP.

Αισιόδοξα τα μηνύματα ότι μέχρι το φθινόπωρο του 2021 θα έχουμε πετύχει υψηλά ποσοστά εμβολιασμού παγκοσμίως. Σε καίρια ερωτήματα  που απασχολούν όλους μας αυτό τον καιρό σε σχέση με τα πολυαναμενόμενα εμβόλια έναντι του Sars-Cov-2 απαντά ο διευθυντής Έρευνας στο Ολλανδικό Ινστιτούτο για τον καρκίνο, και καθηγητής Μακρομοριακών Δομών και Σχεδιασμού Φαρμάκων στο Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης, κ. Αναστάσης Περράκης. Ο καθηγητής εξηγεί αναλυτικά, για ποιο λόγο τα εμβόλια που τώρα παρασκευάζονται είναι ασφαλή, ποιες αβεβαιότητες παραμένουν μέχρι ώρας, καθώς επίσης απαντά δηκτικά στους αρνητές που επικαλούνται διάφορα fake news προκειμένου να μην εμβολιαστούν.

Μοριακό τεστ, τεστ αντιγόνων ή αντισωμάτων. Στο ερώτημα «Ποιο τεστ να κάνω για τον κορωνοϊό;» ο κ. Νικόλαος Σπανάκης, Αναπληρωτής Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Υπεύθυνος του Εργαστηρίου Μοριακής Βιολογίας του Ομίλου HHG δίνει απαντήσεις.

Σε αίτηση για Άδεια Χρήσης Έκτακτης Ανάγκης στον Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων προχώρησε σήμερα η εταιρεία Moderna, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της πρώτης ανάλυσης της Φάσης 3 της δοκιμής COVE, για το υποψήφιο εμβόλιο της εταιρείας έναντι της COVID-19 .

Πλέον το πραγματικό στοίχημα δεν έγκειται τόσο στη φύλαξη των εμβολίων στο πεδίο παραγωγής τους, αλλά στη δυνατότητα διανομής υπό τις βέλτιστες συνθήκες σε τοπικό επίπεδο. Και αυτό γιατί τα εμβόλια έναντι του SARS-CoV-2 μπορεί να απαιτούν συνθήκες αποθήκευσης έως -80 ºC και οι εταιρείες που κατασκευάζουν ερευνητικούς καταψύκτες προσπαθούν να ανταποκριθούν στην αυξανόμενη ζήτηση των πελατών.

Πολύ μεγάλη επιτυχία για την ελληνική επιστημονική/ερευνητική κοινότητα, καθώς μέσω της «Εμβληματικής Δράσης» του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων για την μελέτη του Covid-19, προέκυψε το πρώτο Ελληνικό, ταχείας ανίχνευσης τεστ αντιγόνου (“rapid antigen test”).

Η Biogen Inc κατέληξε σε συμφωνία με την Sage Therapeutics για την από κοινού ανάπτυξη και εκμετάλλευση θεραπείας για σοβαρή καταθλιπτική διαταραχή, σύμφωνα με ανακοίνωση των δύο εταιρειών σήμερα.

«Ζούμε μια πρωτόγνωρη κρίση Δημόσιας Υγείας» αναφέρει σε άρθρο του στην εφημερίδα Real News ο υπουργός Υγείας Β. Κικίλιας και συνεχίζει γράφοντας πως πρόκειται για : Μια πανδημία που σαρώνει εδώ και μήνες τον πλανήτη κατά κύματα.

eefam-logo-grey.png

Στοιχεία Επικοινωνίας

Τζαβέλα 42Β, Νέο Ψυχικό
Τ.Κ. 15451, Αθήνα

    

Τηλέφωνο: 210 6753159
Φαξ: 210 6753150
Email: info@eefam.gr

© Copyright 2008 - 2020 Ε.Ε.Φα.Μ.. All Rights Reserved.
Developed by: eGroup Services