Επικαιρότητα - Άρθρα

Οι σημαντικότερες εξελίξεις στον κλάδο της υγείας

Το πρόβλημα με τις καθυστερήσεις στις πληρωμές του ΕΟΠΥΥ στα φαρμακεία επιλύθηκε μετά από συνάντηση του προέδρου του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου με τον Υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια.

Καμία άλλη χώρα στον κόσμο δεν θα έχει τη δυνατότητα να αγοράσει το φάρμακο, το οποίο φαίνεται να βοηθά στην ανάρρωση των ασθενών κοροναϊού, τουλάχιστον για τους επόμενους τρεις μήνες.

Ένα σημαντικό βήμα για τη μείωση των αναμονών στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, κάνει ο Οργανισμός με μια νέα υπηρεσία που θέτει σε λειτουργία και θα αφορά αρχικά πιλοτική εφαρμογή στα φαρμακεία του σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Η Sanofi παρουσίασε σήμερα αναλυτικά σχέδια που αφορούν στην απόφαση της εταιρείας να προχωρήσει σε σημαντικές επενδύσεις στη Γαλλία, με στόχο να αυξήσει τις ικανότητές της στην έρευνα και παραγωγή εμβολίων και να συμβάλει στην αντιμετώπιση μελλοντικών πανδημικών κινδύνων. Στο πλαίσιο της εταιρικής της στρατηγικής που παρουσιάστηκε τον περασμένο Δεκέμβριο, η Sanofi θα επενδύσει €610 εκατομμύρια για τη δημιουργία νέων παραγωγικών εγκαταστάσεων και ενός ερευνητικού κέντρου στη Γαλλία που θα εστιάζουν στα εμβόλια.

Τη δέσμευση ότι «η κάθε ιδιωτική δωρεά θα βρίσκει την θέση που της αξίζει: Θα έχει από την Πολιτεία, τα κίνητρα για να εκπονηθεί. Και από την Δημόσια Διοίκηση, τις συνθήκες για να υλοποιηθεί», έλαβε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την παρουσία του στην ειδική εκδήλωση στο νοσοκομείο «Σωτηρία» του υπουργείου Υγείας στο πλαίσιο της Διεθνούς Πρωτοβουλίας Δράσης του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος για τον COVID-19.

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία και η αξιολόγηση για 23 νέους Διοικητές Νοσοκομείων. Πρόκειται για 23 θέσεις σε νοσοκομεία όλης της χώρας που παραμένουν ακέφαλα. Η διαδικασία καθυστέρησε λόγω και του κορονοϊού, αφού η προκήρυξη είχε δημοσιοποιηθεί τον Μάρτιο.

Την έναρξη λειτουργίας της πρώτης και μοναδικής διακομματικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σηματοδοτεί η σημερινή ημέρα, που ασχολείται αποκλειστικά με τον καρκίνο: της διακομματικής ομάδας Challenge Cancer. Πρόεδρος αυτής της ανεπίσημης ομάδας ευρωβουλευτών από όλα τα κόμματα είναι ο Cristian Bușoi (ΕΛΚ) και συμπρόεδροι οι ευρωβουλευτές Alessandra Moretti (S&D), Aldo Patriciello (ΕΛΚ), Frédérique Ries (Renew), ενώ η Ευρωπαϊκή Συμμαχία Ασθενών με Καρκίνο (ECPC) είναι υπεύθυνη για τη λειτουργία της Γραμματείας.

«Είμαστε στο τέλος της αρχής και στόχος είναι το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής να γίνει υπουργείο κερδισμένων και όχι χαμένων ευκαιριών». Με αυτή τη φράση Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Κυριάκος Πιερρακάκης περιέγραψε τους στόχους του για την αναβάθμιση των ψηφιακών υπηρεσιών προς τους πολίτες.

Η Pfizer Ελλάς, απέσπασε το Πλατινένιο Βραβείο (Platinum Award) για τις επιδόσεις της στην εφαρμογή υπεύθυνων εταιρικών πρακτικών το διάστημα 2018-2019, βάσει του Εθνικού Δείκτη Εταιρικής Ευθύνης (CR Index). Παράλληλα, έλαβε τιμητικό έπαινο από το Ινστιτούτο Εταιρικής Ευθύνης για το εργασιακό της περιβάλλον (Κατηγορία WorkPlace).

Την έγκαιρη πληρωμή του ΕΟΠΥΥ στους φαρμακοποιούς ζητά ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός  Σύλλογος θέτοντας ζήτημα επιβίωσης. Σε ανακοίνωσή του διαμαρτύρεται για γραφειοκρατικά «αναχώματα» από την πλευρά του υπουργείου Υγείας και καλεί τον υπουργό να διευθετήσει το θέμα.

Το 30% δίνεται χωρίς ιατρική συνταγή.

Η αύξηση αφενός της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης και αφετέρου του clawback που θα καταβάλλουν οι φαρμακοβιομηχανίες είναι τα σίγουρα από την εφαρμογή του Νόμου να πωλούνται τα αντιβιοτικά με ιατρική συνταγή. Μολονότι ο σχετικός νόμος 4675 ψηφίστηκε και δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στις 11 Μαρτίου 2020 προβλεπόταν παράταση στην εφαρμογή του τρεις μήνες. Ουσιαστικά δηλαδή θα έπρεπε να εφαρμόζεται από τις 11 Ιουνίου, κάτι που δεν ισχύει.

Πρόσφατα, ο ΣΦΕΕ κατέθεσε πρόταση -αποτέλεσμα ενδελεχούς μελέτης και μακράς εμπειρίας- προκειμένου να αποκτήσουμε ένα ισχυρό Εθνικό Σύστημα Υγείας και μια Φαρμακευτική Πολιτική, που θα σέβεται τον ασθενή και θα έχει θετική συμβολή στην Ελληνική οικονομία. Σε συνέχεια, στο ψήφισμα της Γεν. Συνέλευσής του, ο Σύνδεσμος στέλνει απλό και σαφές μήνυμα προς την Πολιτεία για την ιδιαίτερα σημαντική οικονομική συνεισφορά του κλάδου και καλεί την κυβέρνηση να εφαρμόσει μια βιώσιμη ασθενοκεντρική φαρμακευτική πολιτική, να αναγνωρίσει την σημαντική αναπτυξιακή δυναμική του κλάδου του φαρμάκου, να θεσπίσει συνυπευθυνότητα στην υπέρβαση της δαπάνης και να μας επιτρέψει να συμβάλλουν οι φαρμακευτικές εταιρείες στην ανάκαμψη της εθνικής οικονομίας, στην αύξηση των επενδύσεων και της απασχόλησης.

eefam-logo-grey.png

Στοιχεία Επικοινωνίας

Τζαβέλα 42Β, Νέο Ψυχικό
Τ.Κ. 15451, Αθήνα

    

Τηλέφωνο: 210 6753159
Φαξ: 210 6753150
Email: info@eefam.gr

© Copyright 2008 - 2020 Ε.Ε.Φα.Μ.. All Rights Reserved.
Developed by: eGroup Services