Επικαιρότητα - Άρθρα

Οι σημαντικότερες εξελίξεις στον κλάδο της υγείας

Κορονοϊός: Τα 5 ύποπτα συμπτώματα για σοβαρή νόσο στα παιδιά

Η πλειονότητα των παιδιών που μολύνονται από κορονοϊό, έχουν ήπια μόνο συμπτώματα, ενώ το 7% πιο σοβαρά.

«Στις αρχές της πανδημίας, νομίζαμε ότι είναι απίθανο να νοσήσουν σοβαρά τα παιδιά», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Dr Danielle M. Fernandes, παθολόγος στο Νοσοκομείο Παίδων Montefiore, στην πόλη της Νέας Υόρκης. «Η μελέτη μας υποδηλώνει ότι, όπως οι ενήλικες, έτσι και τα παιδιά που νοσούν από τον ιό μπορούν να εκδηλώσουν ευρύ φάσμα συμπτωμάτων. Τα συμπτώματά αυτά κυμαίνονται από ήπια έως σοβαρά. Και δυστυχώς κάποια παιδιά τελικά καταλήγουν όπως συμβαίνει και στους ενήλικες».

Η νέα μελέτη πραγματοποιήθηκε σε σχεδόν 300 παιδιά μέσης ηλικίας 10 ετών που νοσηλεύθηκαν εξαιτίας της λοίμωξης που προκαλεί ο κορονοϊός. Τα μισά είχαν εκδηλώσει κυρίως αναπνευστικά συμπτώματα, όπως:

Βήχα
Συριγμό
Πονόλαιμο
Δυσκολία στην αναπνοή

Από τα υπόλοιπα, άλλα είχαν πολυοργανικό φλεγμονώδες σύνδρομο και άλλα πλήθος ετερόκλητων συμπτωμάτων, όπως πυρετό και γαστρεντερικές εκδηλώσεις. Συνολικά 114 χρειάσθηκαν νοσηλεία στην εντατική, ενώ 7 έχασαν τελικά τη ζωή τους.

Ποια κινδυνεύουν περισσότερο

Τα παιδιά στα οποία ο κορονοϊός είχε προκαλέσει πολυοργανικό φλεγμονώδες σύνδρομο είχαν περισσότερες πιθανότητες να χρειασθούν νοσηλεία στην εντατική. Ωστόσο μόνο όσα από αυτά είχαν αναπνευστικά συμπτώματα κατέληξαν τελικά από τη νόσο Covid-19.

Τα παχύσαρκα παιδιά ήταν πιθανότερο να παρουσιάσουν σοβαρά αναπνευστικά συμπτώματα και να χρειασθούν εντατική. Το ίδιο ίσχυε και για όσα είχαν χαμηλά επίπεδα οξυγόνου στο αίμα.

Ένα στα πέντε παιδιά με σοβαρά αναπνευστικά συμπτώματα χρειάσθηκαν διασωλήνωση και μηχανική υποστήριξη της αναπνοής

Τα παιδιά με χαμηλά λευκά αιμοσφαίρια ήταν πιθανότερο να εκδηλώσουν σοβαρό πολυοργανικό φλεγμονώδες σύνδρομο. Το ίδιο ίσχυε και για εκείνα με υψηλά επίπεδα C-αντιδρώσας πρωτεΐνης (συμβολίζεται CRP και είναι δείκτης φλεγμονής).

eefam-logo-grey.png

Στοιχεία Επικοινωνίας

Τζαβέλα 42Β, Νέο Ψυχικό
Τ.Κ. 15451, Αθήνα

    

Τηλέφωνο: 210 6753159
Φαξ: 210 6753150
Email: info@eefam.gr

© Copyright 2008 - 2021 Ε.Ε.Φα.Μ.. All Rights Reserved.
Developed by: eGroup Services