Επικαιρότητα - Άρθρα

Οι σημαντικότερες εξελίξεις στον κλάδο της υγείας

Η πρώτη ανοσοθεραπεία 1ης γραμμής για τον καρκίνο κεφαλής και τραχήλου

Το «πράσινο φως» έδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε δύο νέες αγωγές με pembrolizumab για το μεταστατικό ή μη εγχειρήσιμο υποτροπιάζον καρκίνωμα κεφαλής και τραχήλου εκ πλακωδών κυττάρων (HNSCC).

Πρόκειται για τη πρώτη εγκεκριμένη στην Ευρώπη ανοσοθεραπεία (αντί-PD-1) ως θεραπεία 1ης γραμμής του καρκίνου κεφαλής και τραχήλου ως μονοθεραπεία ή σε συνδυασμό με χημειοθεραπεία, σε ασθενείς των οποίων οι όγκοι εμφανίζουν PD-L1 (CPS ≥1).

Η εν λόγω θεραπευτική λύση ανοσοθεραπείας αποτελεί σημαντική προσθήκη στη «φαρέτρα» των επιστημόνων  για την καταπολέμηση του συγκεκριμένου τύπου καρκίνου, ο οποίος μέχρι τώρα αντιμετωπιζόταν με τον ίδιο τρόπο περισσότερο από μια δεκαετία.

Συγκεκριμένα, διαθέσιμες στην Ευρώπη είναι πλέον δύο αγωγές με pembrolizumab -ως μονοθεραπεία ή ως συνδυαστική αγωγή με καθιερωμένο σχήμα χημειοθεραπείας- με πλατίνα και 5-φθοροουρακίλη (5-FU).

Η έγκριση βασίστηκε στο σημαντικό όφελος στη συνολική επιβίωση που διαπιστώθηκε στη κλινική μελέτη Φάσης ΙΙΙ, KEYNOTE-048.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης μελέτης φάσης ΙΙΙ, καταδείχθηκε σημαντική βελτίωση στη συνολική επιβίωση (OS) ως μονοθεραπεία (HR = 0,74 [95% CI, (0,61-0,90), p = 0,00133] και σε συνδυασμό με χημειοθεραπεία (HR = 0,65 [95% CI, 0.53-0.80] L1 (CPS ≥1) σε ασθενείς των οποίων οι όγκοι εμφανίζουν PD-L1 (CPS ≥1).

Αναφερόμενος στον συγκεκριμένο τύπο καρκίνου ο ερευνητής της μελέτης KEYNOTE-048, καθηγητής βιολογικών θεραπειών καρκίνου στο Ινστιτούτο για την Έρευνα του καρκίνου (Institute of Cancer Research) του Λονδίνου, και σύμβουλος κλινικός ογκολόγος στο Royal Marsden NHS Foundation Trust, Kevin Harrington εξήγησε ότι «αυτή η νόσος είναι ιδιαίτερα εξουθενωτική, καθώς επηρεάζει σημαντικά την εμφάνιση του ασθενούς και τις καθημερινές λειτουργίες του, όπως το φαγητό και την ομιλία».

Με τα παραπάνω δεδομένα ο ερευνητής επεσήμανε ότι «λαμβάνοντας υπόψη τη μεγάλη ανάγκη για νέες θεραπευτικές επιλογές, μας ενθαρρύνει η σημερινή έγκριση του pembrolizumab στην Ευρώπη, η οποία θα επιτρέψει σε ορισμένους ασθενείς να υποβληθούν σε ανοσοθεραπεία νωρίτερα κατά τη διάρκεια της θεραπείας τους».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη έγκριση επιτρέπει την εμπορική διάθεση του pembrolizumab ως μονοθεραπείας και σε συνδυασμό, στο σύνολο των 28 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και στην Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία.

eefam-logo-grey.png

Στοιχεία Επικοινωνίας

Τζαβέλα 42Β, Νέο Ψυχικό
Τ.Κ. 15451, Αθήνα

    

Τηλέφωνο: 210 6753159
Φαξ: 210 6753150
Email: info@eefam.gr

© Copyright 2008 - 2020 Ε.Ε.Φα.Μ.. All Rights Reserved.
Developed by: eGroup Services