Επικαιρότητα - Άρθρα

Οι σημαντικότερες εξελίξεις στον κλάδο της υγείας

Πολλαπλό Μυέλωμα: Θεραπεία εξαλείφει όγκους στο 69% των ασθενών

Μια νέα ερευνητική θεραπεία BCMA-κατευθυνόμενου υποδοχέα χιμαιρικού αντιγόνου (CAR) T-κυττάρων της φαρμακευτικής επιχείρησης Janssen, κατάφερε να εξαλείψει τους όγκους στο 69% των ασθενών με προχωρημένο πολλαπλό μυέλωμα, όπως αποδεικνύει κλινική μελέτη Φάσης 1.

Η θεραπεία, η οποία μείωσε τους όγκους και στους 29 συνολικά ασθενείς που συμμετείχαν στην έρευνα, εισέρχεται σε μελέτη Φάσης 2, έως το τέλος του 2020.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μελέτης, που παρουσιάστηκαν στην ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Εταιρείας Αιματολογίας, διαπίστωσε ότι έξι μήνες μετά τη χορήγηση της δόσης, η θεραπεία, JNJ-4528, μείωση την εμφάνιση των συμπτωμάτων καρκίνου σε 27 από τους 29 ασθενείς. Δηλαδή στο 93% των συμμετεχόντων.

Μολονότι η δοκιμή ήταν μικρής κλίμακας, η έρευνα επικεντρώθηκε στην μέτρηση ασφάλειας και στην αξιολόγηση της δοσολογίας, για την επόμενη Φάση 2 της μελέτης. Η αποτελεσματικότητα της ερευνητικής θεραπείας είναι ενθαρρυντική. Ειδικά σε μια ομάδα ασθενών που «έχει ουσιαστικά εξαντληθεί από τις επιλογές θεραπείας», όπως τονίζει ο κ. Mark Wildgust, Ph.D., αντιπρόεδρος Ογκολογίας, στην Janssen.

Η κλινική έρευνα περιλάμβανε ασθενείς με υποτροπιάζον ή ανθεκτικό πολλαπλό μυέλωμα. Πρακτικά σημαίνει ότι οι προηγούμενες θεραπείες δεν επέδρασαν στον καρκίνο ή ότι ο καρκίνος επέστρεψε μετά από τη θεραπεία.

Τύποι θεραπειών

Πριν από την έναρξη της μελέτης, οι ασθενείς είδαν τον καρκίνο να επιδεινώνεται μέσα σε ένα χρόνο μετά την πιο πρόσφατη θεραπεία τους. Είχαν δοκιμάσει τουλάχιστον τρεις τύπους θεραπειών, συμπεριλαμβανομένου ενός αναστολέα πρωτεασώματος, ενός ανοσοδιαμορφωτικού φαρμάκου και ενός αντι-CD8 αντισώματος.

Με την πάροδο του χρόνου, η θεραπεία θα μπορούσε να αποδειχθεί ακόμα πιο αποτελεσματική. Ορισμένοι από τους ασθενείς των οποίων οι όγκοι εξαλείφθηκαν – είχαν πλήρη ανταπόκριση.

Οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες της θεραπείας ήταν το σύνδρομο απελευθέρωσης κυτοκινών (CRS), το οποίο συμβαίνει όταν η CAR-T θεραπεία λειτουργεί πολύ καλά και ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα πολύ έντονα. Όπως επίσης και η ουδετεροπενία, εμφανίζοντας έναν ασυνήθιστα χαμηλό αριθμό λευκών αιμοσφαιρίων. Παρόλο που το 93% των ασθενών παρουσίασαν CRS, η πλειονότητα των περιπτώσεων (86%), ήταν βαθμού 1 ή 2. Απαιτώντας δηλαδή μόνο μέτρια θεραπεία ή θεραπεία για την αντιμετώπιση συμπτωμάτων, όπως κεφαλαλγία και κόπωση.

eefam-logo-grey.png

Στοιχεία Επικοινωνίας

Τζαβέλα 42Β, Νέο Ψυχικό
Τ.Κ. 15451, Αθήνα

    

Τηλέφωνο: 210 6753159
Φαξ: 210 6753150
Email: info@eefam.gr

© Copyright 2008 - 2020 Ε.Ε.Φα.Μ.. All Rights Reserved.
Developed by: eGroup Services