Επικαιρότητα - Άρθρα

Οι σημαντικότερες εξελίξεις στον κλάδο της υγείας

Σημαντική αύξηση του καρκίνου κεφαλής τραχήλου στις ηλικίες 40-50

Ανησυχητικές διαστάσεις λαμβάνει ο καρκίνος κεφαλής τραχήλου, καθώς τα τελευταία δέκα χρόνια τα περιστατικά έχουν αυξηθεί κατά 25%, ενώ κάθε χρόνο καταγράφονται περισσότερα από 450.00 νέα κρούσματα σε όλον τον κόσμο.

Όπως αναφέρει η στοματολόγος, καθηγήτρια EKΠA και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Ογκολογίας Στόματος, Ουρανία Νικολάτου – Γαλίτη, στο Πρακτορείο Fm και στην εκπομπή της Τάνιας Η. Μαντουβάλου «104,9 ΜΥΣΤΙΚΑ ΥΓΕΙΑΣ», ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση της εν λόγω κακοήθειας στις ηλικίες 40-50.

«Εξ αυτού του λόγου είναι επιτακτική ανάγκη να γίνεται το εμβόλιο για το HPV, καθώς επίσης και να τροποποιηθεί η σεξουαλική συμπεριφορά».

Ωστόσο, όπως αναφέρει η καθηγήτρια, ο βασικός παράγοντας κινδύνου για όλες τις ηλικίες και στα δύο φύλλα είναι το κάπνισμα, ενώ η πτωχή στοματική υγιεινή, η κακή διατροφή και το αλκοόλ επίσης αποτελούν επιβαρυντικούς παράγοντες.

«Τα 2/3 των καρκίνων του στόματος διαγιγνώσκονται διεθνώς, όχι μόνο στην Ελλάδα, σε προχωρημένα στάδια. Τους πρώτους τέσσερις με έξι μήνες αυτός ο καρκίνος δεν πονάει».

Γι’ αυτό, όταν κάποιος δει ύποπτα συμπτώματα πρέπει αμέσως να τρέξει στο γιατρό, τονίζει κατηγορηματικά η κ. Γαλίτη και εξηγεί ποια θεωρούνται ύποπτα συμπτώματα:

«Μια πληγή που δεν κλείνει, ένα ογκίδιο ή φούσκωμα που ενοχλεί και μένει πάνω από ένα μήνα, ένα δόντι που κουνάει ξαφνικά χωρίς να έχει συγκεκριμένη αιτία, μια διόγκωση κάτω από το λαιμό».

eefam-logo-grey.png

Στοιχεία Επικοινωνίας

Τζαβέλα 42Β, Νέο Ψυχικό
Τ.Κ. 15451, Αθήνα

    

Τηλέφωνο: 210 6753159
Φαξ: 210 6753150
Email: info@eefam.gr

© Copyright 2008 - 2020 Ε.Ε.Φα.Μ.. All Rights Reserved.
Developed by: eGroup Services