Επικαιρότητα - Άρθρα

Οι σημαντικότερες εξελίξεις στον κλάδο της υγείας

Για γάντια, μάσκες και φάρμακα η Ευρώπη εξαρτάται από τρίτες χώρες

Την ανάγκη «απεξάρτησης» της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την προμήθεια πρώτων υλών από τρίτες χώρες καθώς υπάρχει σοβαρό ζήτημα αυτονομίας επισήμανε ο Γενικός Διευθυντής του ΣΦΕΕ, Μιχάλης Χειμώνας κατά τη διάρκεια του συνεδρίου «Νοσοκομείο, Φάρμακο και Ιατροτεχνολογικός Εξοπλισμός 2020» που οργάνωσε το Health Daily και η Boussias Communications.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε «η ραγδαία εξάπλωση της πανδημίας οδήγησε τρίτες χώρες προμήθειας πρώτων υλών είτε να αναστείλουν τις εξαγωγές υλικών είτε να κλείσουν εντελώς τα σύνορά τους.

Στη χώρα μας ο φαρμακευτικός κλάδος εγγυήθηκε την ομαλή και απρόσκοπτη τροφοδοσία της αγοράς φαρμάκου προστατεύοντας τον Έλληνα ασθενή. Ωστόσο, πανευρωπαϊκά, λόγω της εξάρτησης της Ε.Ε. στην προμήθεια πρώτων υλών από τρίτες χώρες, υπάρχει σοβαρό ζήτημα αυτονομίας στα βασικά είδη, θέτοντας υπό αμφισβήτηση την επάρκεια της Ευρώπης σε βασικά είδη -μάσκες, γάντια, φάρμακα-, κάτι που είναι αδιανόητο το 2020. Επιπροσθέτως, η πανδημία ανέδειξε τα κρίσιμα προβλήματα των δημοσίων νοσοκομείων.

Η αλήθεια είναι πως έχουμε αργήσει στην εφαρμογή μέτρων, επαναπαυόμενοι ότι η όποια υπέρβαση καλύπτεται από τις φαρμακευτικές εταιρείες. Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία, η υπέρβαση στη νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη σπάει κάθε ρεκόρ, αγγίζοντας το 48% της συνολικής δημόσιας δαπάνης», τόνισε ο Μιχάλης Χειμώνας. 

eefam-logo-grey.png

Στοιχεία Επικοινωνίας

Τζαβέλα 42Β, Νέο Ψυχικό
Τ.Κ. 15451, Αθήνα

    

Τηλέφωνο: 210 6753159
Φαξ: 210 6753150
Email: info@eefam.gr

© Copyright 2008 - 2020 Ε.Ε.Φα.Μ.. All Rights Reserved.
Developed by: eGroup Services