Επικαιρότητα - Άρθρα

Οι σημαντικότερες εξελίξεις στον κλάδο της υγείας

Κικίλιας: Τον Ιανουάριο νομοσχέδιο τομή για πρόληψη και δημόσια Υγεία

Τον επόμενο μήνα θα κατατεθεί στη Βουλή το – υπό εκπόνηση- νομοσχέδιο για τη Δημόσια Υγεία, όπως εξήγγειλε ο υπουργός Υγείας, κ. Βασίλης Κικίλιας, στο πλαίσιο του Πανελληνίου Συνεδρίου για τα Οικονομικά και τις Πολιτικές της Υγείας 2019.

Όπως τόνισε ο κ. Κικίλιας πρόκειται για ένα νομοσχέδιο – τομή για την πρόληψη και τον προσυμπτωματικό έλεγχο του πληθυσμού. Μάλιστα, όπως επεσήμανε το μεγαλύτερο ποσοστό των βασικών νοσημάτων, οφείλονται στο κάπνισμα, την κακή διατροφή, την έλλειψη άθλησης, την καθιστική ζωή, το gaming και τον εθισμό στο διαδίκτυο.

Παράλληλα, ο κ. Κικίλιας αναφέρθηκε στις προτεραιότητες της κυβέρνησης, η πρώτη εκ των οποίων είναι οι ευπαθείς ομάδες, σημειώνοντας ότι «όσοι κυνικοί έλεγαν πως δεν θα μπορέσουμε να εφαρμόσουμε τους βασικούς πυλώνες του προγράμματός μας, διαψεύδονται».

Φροντίδα για τους ασθενείς

«Εξαλείψαμε τις ουρές της ντροπής στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ για τους ογκολογικούς ασθενείς που τους χορηγείται θεραπεία σε ιδιωτικές κλινικές. Από 1/1/2020 οι περιπατητικοί ασθενείς με καρκίνο και σκλήρυνση κατά πλάκας θα λαμβάνουν τη θεραπεία τους από τα φαρμακεία της γειτονιάς τους. Οι ασθενείς που χρειάζονται παράγωγα αίματος, όπως η γ-σφαιρίνη, θα τα λαμβάνουν χωρίς ταλαιπωρία. Ο αντικαπνιστικός νόμος έχει αγκαλιαστεί από την κοινωνία μας και εφαρμόζεται με πολύ υψηλά ποσοστά αποδοχής», ανέφερε ο υπουργός Υγείας, κ. Βασίλης Κικίλιας.

Ο ίδιος σημείωσε ότι μέσα στους πρώτους 6 μήνες της θητείας του θα έχει εφαρμοστεί ένα μεγάλο μέρος του προεκλογικού προγράμματος της ΝΔ, ενώ ακολουθούν δύο βασικές μεγάλες μάχες: η μετεξέλιξη και ομογενοποίηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ώστε να γίνει θελκτική στον πολίτη και η μάχη για τη βελτίωση των νοσοκομείων και τον εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών τους.

Καταλήγοντας, ο κ. Κικίλιας αναγνώρισε το ζήτημα που υπάρχει στην αντιμετώπιση των χρόνιων περιστατικών στα νοσοκομεία. Μάλιστα προανήγγειλε τη σύσταση νομοθετικού πλαισίου για τη δημιουργία δομών ανακουφιστικής ιατρικής φροντίδας.

Στις προτεραιότητες του υπουργείου αναφέρθηκε κατά την ομιλία του και ο Υφυπουργός Υγείας κ. Βασίλης Κοντοζαμάνης.

Αντικαπνιστικό νόμος

«Ο αντικαπνιστικός νόμος και το Σχέδιο Δράσης για την αντιμετώπιση του καπνίσματος 2019-2023 «Η Υγεία μας ενώνει» αποτελεί μόνο την αρχή, καθώς η πρόληψη είναι ένας τομέας στον οποίο θα πρέπει να δοθεί επιτέλους έμφαση», σημείωσε ο κ. Κοντοζαμάνης.

Σχετικά με το νομοσχέδιο για τη Δημόσια Υγεία, ανέφερε ότι θα περιλαμβάνει αξιολόγηση σε κάθε δομή του συστήματος υγείας, με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας της φροντίδας υγείας. Εντούτοις, ειδική μνεία έκανε στη χρηματοδότηση του συστήματος .

«Η εφαρμογή μοντέλων pay for performance μπορεί να φανεί ιδιαίτερα χρήσιμη. Ενώ έμφαση θα δοθεί επίσης στο ανθρώπινο δυναμικό και στην προσπάθεια προσέλκυσης των επιστημόνων που έφυγαν από τη χώρα μας, ώστε να επιστρέψουν. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός του συστήματος υγείας, από την άλλη, αναμένεται να φέρει αποτελέσματα άμεσα», επεσήμανε ο κ. Κοντοζαμάνης. Μάλιστα, υπογράμμισε και την αναγκαιότητα εφαρμογής ενός μοντέλου value-based health care στο σύστημα υγείας της χώρας μας.

O καθηγητής κ. Παναγιώτης Πρεζεράκος, Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας εστίασε στο νομοσχέδιο για τη Δημόσια Υγεία. Όπως τόνισε ο διατομεακός χαρακτήρας της Δημόσιας Υγείας καθιστά το όλο εγχείρημα ένα έργο δύσκολο που απαιτεί συναίνεση. Σύμφωνα με τον κ. Πρεζεράκο, η σχεδιαζόμενη οργανωτική δομή έχει στόχο τη μετάβαση από το παραδοσιακό μοντέλο στη νέα δημόσια υγεία. Με χάραξη μιας εθνικής στρατηγικής και εκπόνηση ενός εθνικού σχεδίου δράσης. Σχεδίου που να περιλαμβάνει όλα τα επιμέρους σχέδια δράσης.

eefam-logo-grey.png

Στοιχεία Επικοινωνίας

Τζαβέλα 42Β, Νέο Ψυχικό
Τ.Κ. 15451, Αθήνα

    

Τηλέφωνο: 210 6753159
Φαξ: 210 6753150
Email: info@eefam.gr

© Copyright 2008 - 2020 Ε.Ε.Φα.Μ.. All Rights Reserved.
Developed by: eGroup Services