Επικαιρότητα - Άρθρα

Οι σημαντικότερες εξελίξεις στον κλάδο της υγείας

Προβλήματα στις διαπραγματεύσεις της Ε.Ε. για εμβόλια του COVID-19

Προβλήματα παρατηρούνται στις διαπραγματεύσεις, που έχει ξεκινήσει σε κεντρικό επίπεδο η Ευρωπαϊκή Ένωση με τουλάχιστον 6 κατασκευαστές εμβολίων κατά του COVID-19, όπως τουλάχιστον μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Θυμίζουμε ότι η Ε.Ε. έχει αναλάβει κεντρικά τις διαπραγματεύσεις και θα καλύψει  οικονομικά μέρος της ανάπτυξης των εμβολίων και περίπου το 50% του κόστους προμήθειας τους, όταν αυτά είναι έτοιμα. Τα κράτη-μέλη θα πληρώσουν το υπόλοιπο 50%.

Στο μεταξύ, 4 ευρωπαϊκές χώρες έχουν ήδη υπογράψει συμφωνία με την AstraZeneca για 300 εκατ. δόσεις και αυτή την περίοδο βρίσκονται στην τελική ευθεία οι συζητήσεις για επέκταση της συμφωνίας για το σύνολο των 27 χωρών.

Σε προχωρημένο στάδιο φαίνεται ότι βρίσκονται οι συζητήσεις με την αμερικανική Johnson & Johnson, αλλά οι δύο πλευρές συζητούν ακόμη την ευθύνη για απρόβλεπτες παρενέργειες.

Η γαλλική SANOFI φέρεται να ζητεί προκαταβολή για την προμήθεια 300 εκατ. δόσεων, ενώ σύμφωνα με το Reuters, η Ε.Ε. επιθυμεί η πληρωμή να γίνει σε δόσεις.

Συζητήσεις γίνονται για την προμήθεια 500 εκατ. δόσεων και με την αμερικανική Pfizer, η οποία δοκιμάζει εμβόλιο σε συνεργασία με τη γερμανική BioNTech. Η εταιρεία πέτυχε πρόσφατα συμφωνία με την κυβέρνηση Trump ύψους περίπου 1,95 δις δολαρίων. Η εταιρεία λέει ότι θα λάβει πληρωμές μόνο αν το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό, αλλά πηγές της Ε.Ε. ανησυχούν για το υψηλό κόστος.

eefam-logo-grey.png

Στοιχεία Επικοινωνίας

Τζαβέλα 42Β, Νέο Ψυχικό
Τ.Κ. 15451, Αθήνα

    

Τηλέφωνο: 210 6753159
Φαξ: 210 6753150
Email: info@eefam.gr

© Copyright 2008 - 2020 Ε.Ε.Φα.Μ.. All Rights Reserved.
Developed by: eGroup Services