Επικαιρότητα - Άρθρα

Οι σημαντικότερες εξελίξεις στον κλάδο της υγείας

Έρχονται 10 νέα φάρμακα στην Ευρώπη


Με τον όρο ηωσινοφιλική οισοφαγίτιδα (γνωστή και ως EoE) καλούμε τη νόσο η οποία χαρακτηρίζεται από την παρουσία αυξημένου αριθμού ηωσινοφίλων (υποκατηγορία των λευκών αιμοσφαιρίων του αίματος) στο τοίχωμα του οισοφάγου και τα οποία προκαλούν φλεγμονή αυτού.

Μέχρι σήμερα δεν υπήρχε καμία θεραπεία για τη νόσο και γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό ότι στις 10-11-2017, η αρμόδια επιτροπή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (CHMP) γνωμοδότησε θετικά για το φάρμακο Jorveza (budesonide) της εταιρείας “Dr. Falk Pharma”.

Όπως αναμενόταν, η ίδια επιτροπή διατύπωσε θετική άποψη για το φάρμακο Ocrevus (ocrelizumab) για τη θεραπεία ασθενών, που πάσχουν από δύο μορφές πολλαπλής σκλήρυνσης: τη συνήθη υποτροπιάζουσα και την πρωτοπαθή προϊούσα μορφή.

Η πρώτη είναι η πιο συχνή μορφή (αφορά το 80% των ασθενών), αλλά η δεύτερη αποτελεί την πιο βαριά μορφή, για την οποία μέχρι πρότινος δεν υπήρχε καμία θεραπεία. Στην περίπτωση αυτή η νόσος δεν έχει υποτροπές, αλλά επιδεινώνεται αργά και σταθερά. Ο ρυθμός και η βαρύτητα αυτής της μορφής μπορεί να διαφέρει από ασθενή σε ασθενή και η μορφή αυτή αφορά περίπου το 10% των ασθενών.

Το νέο φάρμακο είναι το πρώτο μονοκλωνικό αντίσωμα που στοχεύει εκλεκτικά τα Β-λεμφοκύτταρα, για τα οποία πρόσφατα αποκαλύφθηκε ο ρόλος τους στην πολλαπλή σκλήρυνση. Η νέα θεραπεία έχει ήδη εγκριθεί σε ΗΠΑ, Καναδά, Αυστραλία, Ελβετία και Βραζιλία.

Εκτιμάται ότι 2,5 εκατ. άτομα παγκοσμίως πάσχουν από πολλαπλή σκλήρυνση, ενώ στην Ελλάδα ο αριθμός των ασθενών υπερβαίνει τις 12.000. Η νόσος γενικά προσβάλλει νεαρούς ενήλικες ηλικίας 20 έως 40 ετών και έχει περίπου διπλάσια συχνότητα στις γυναίκες από ότι στους άντρες.

Ανάμεσα στα άλλα, δόθηκε θετική γνωμοδότηση για τα εξής φάρμακα:

  • Prevymis (letermovir) για την πρόληψη της επανεμφάνισης λοίμωξης με τον κυτταρομεγαλοϊό σε ασθενείς, που λαμβάνουν ανοσοκατασταλτικά φάρμακα μετά από μεταμόσχευση αλλογενών αιμοποιητικών αρχέγονων κυττάρων.
  • Adynovi (rurioctocog alfa pegol) για τη θεραπεία και την προφύλαξη της αιμορραγίας σε ασθενείς ηλικίας 12 ετών και πάνω με αιμορροφιλία Α.
  • Fasenra (benralizumab) για τη θεραπεία του σοβαρού ηωσινοφιλικού άσθματος. Στο ηωσινοφιλικό άσθμα, τα συμπτώματα συνδέονται με την ύπαρξη στο αίμα και στο φλέγμα των πνευμόνων υπερβολικά μεγάλου αριθμού ενός τύπου λευκών αιμοσφαιρίων που ονομάζονται ηωσινόφιλα.
  • Intrarosa (prasterone) για τη θεραπεία της κολπικής ατροφίας σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.
  • Mvasi (bevacizumab), που είναι βιο-ομοειδές του Avastin και αφορά τη θεραπεία καρκίνων, όπως του μαστού, του πνεύμονα κλπ.
  • Τρία γενόσημα σκευάσματα: Fulvestrant Mylan (fulvestrant) για τον τοπικά προχωρημένο ή μεταστατικό καρκίνο του μαστού και Darunavir Krka (darunavir) και Darunavir Krka d.d για τον ιό
Πηγή: virus.com.gr
eefam-logo-grey.png

Στοιχεία Επικοινωνίας

Τζαβέλα 42Β, Νέο Ψυχικό
Τ.Κ. 15451, Αθήνα

    

Τηλέφωνο: 210 6753159
Φαξ: 210 6753150
Email: info@eefam.gr

© Copyright 2008 - 2020 Ε.Ε.Φα.Μ.. All Rights Reserved.
Developed by: eGroup Services