Επικαιρότητα - Άρθρα

Οι σημαντικότερες εξελίξεις στον κλάδο της υγείας

Ανακαλύφθηκε θεραπεία για ηλικιωμένους με καρκίνο οισοφάγου


Οι τυπικές τεχνικές θεραπείας ακτίνων Χ με ακτινοβολία περιλαμβάνουν 3-D συμβατική ακτινοβολία και ακτινοθεραπεία με διαμόρφωση έντασης. Τα αποτελέσματα παρουσιάστηκαν από τον Scott Lester, MD, ακτινολόγο ογκολόγο της Mayo Clinic, σήμερα στην τέταρτη ετήσια συνδιάσκεψη της Particle Therapy Cooperative Group Βόρειας Αμερικής στο Σικάγο.

«Οι ηλικιωμένοι ασθενείς εμφανίζουν περισσότερα μετεγχειρητικάς προβλήματα από την καρδιά και το αναπνευστικό και διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου μετά από χειρουργική επέμβαση σε σχέση με τους νεότερους ασθενείς μετά τη λήψη συνδυασμού προεγχειρητικής χημειοθεραπείας και ακτινοθεραπείας «, λέει ο Δρ Lester. «Η μελέτη μας διαπίστωσε ότι οι ασθενείς που έλαβαν θεραπεία με δέσμη πρωτονίων παρουσίασαν χαμηλότερα ποσοστά μετεγχειρητικών καρδιακών και αναπνευστικών προβλημάτων, όπως σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας και θάνατο.»

Οι ερευνητές παρακολούθησαν 571 ασθενείς που έλαβαν θεραπεία με παραδοσιακή ακτινοθεραπεία και χημειοθεραπεία, ακολουθούμενες από χειρουργική επέμβαση στο Κέντρο Καρκίνου της Κλινικής Mayo, στο Κέντρο Καρκίνου MD Anderson και στο Κέντρο Καρκίνου του Πανεπιστημίου του Maryland από το 2007 έως το 2013.

Το 35% των ασθενών ήταν ηλικίας 65 ετών και άνω που ταξινομούνται ως ηλικιωμένοι για τη μελέτη. Το 40% των ηλικιωμένων ασθενών έλαβαν 3-D συμπαγείς ακτινοβολίες, το 36% των ασθενών έλαβαν ακτινοβολία ρυθμιζόμενης έντασης και το 21% των ασθενών έλαβαν θεραπεία δέσμης πρωτονίων. Οι ερευνητές ανέλυσαν τα αποτελέσματα με τον τύπο της ακτινοθεραπείας και συγκρίθηκαν τα αποτελέσματα.

Διαπίστωσαν ότι οι ηλικιωμένοι ασθενείς που έλαβαν θεραπεία με δέσμη πρωτονίων είχαν χαμηλότερα ποσοστά καρδιακών και αναπνευστικών προβλημάτων μετά τη χειρουργική επέμβαση και χαμηλότερο ποσοστό μετεγχειρητικής θνησιμότητας από τους ασθενείς που έλαβαν θεραπεία με συμβατικές τεχνικές.

Κανένας από τους ασθενείς που έλαβαν θεραπεία με δέσμη πρωτονίων δεν απεβίωσε μετεγχειρητικά, γεγονός το οποίο οι ερευνητές πιστεύουν ότι συνδέεται εν μέρει με την ικανότητα της πρωτονιακής θεραπείας να μειώσει τη δόση σε σημαντικές δομές κοντά στον οισοφάγο, όπως η καρδιά και οι πνεύμονες.

«Η ίδια η ηλικία δεν πρέπει να αποτελεί αποκλειστικό παράγοντα για την επιθετική θεραπεία του καρκίνου, αλλά οι προσπάθειες ελαχιστοποίησης των παρενεργειών της θεραπείας είναι ιδιαίτερα σημαντικές για τους ηλικιωμένους», λέει ο Δρ Lester.

«Αυτή η μελέτη έδειξε ότι οι προηγμένες τεχνικές ακτινοβολίας, ειδικά η θεραπεία δέσμης πρωτονίων , μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση των αποτελεσμάτων σε αυτόν τον πληθυσμό και μπορούν να επιτρέψουν σε περισσότερους ασθενείς ηλικίας 65 ετών και άνω να υποβληθούν σε επιθετική θεραπεία για τον καρκίνο του οισοφάγου».

Πηγή: healthweb.gr

eefam-logo-grey.png

Στοιχεία Επικοινωνίας

Τζαβέλα 42Β, Νέο Ψυχικό
Τ.Κ. 15451, Αθήνα

    

Τηλέφωνο: 210 6753159
Φαξ: 210 6753150
Email: info@eefam.gr

© Copyright 2008 - 2020 Ε.Ε.Φα.Μ.. All Rights Reserved.
Developed by: eGroup Services