Επικαιρότητα - Άρθρα

Οι σημαντικότερες εξελίξεις στον κλάδο της υγείας

Εγκρίθηκε θεραπεία για επιθετικό καρκίνο του δέρματος


Η νέα θεραπεία αφορά ενήλικες ασθενείς, που πάσχουν από μεταστατικό καρκίνωμα Merkel cell. Περίπου 2.500 Ευρωπαίοι πλήττονται κάθε χρόνο από το καρκίνωμα Merkel cell, από τους οποίους το 5-12% των ασθενών διαγιγνώσκονται με μεταστάσεις. Από αυτούς, μόνο το 20% επιβιώνουν πάνω από 5 χρόνια.

Το καρκίνωμα Merkel cell προσβάλλει το πρόσωπο και τα άκρα και συνήθως, προσβάλλει άτομα μεγαλύτερης ηλικίας (>50 ετών), συνηθέστερα άνδρες, ενώ είναι εξαιρετικά σπάνιο στη μαύρη φυλή.

Η έγκριση του Bavencio (avelumab) βασίστηκε στα αποτελέσματα της μελέτης JAVELIN Merkel 200, στην οποία πήραν μέρος 88 ασθενείς, στους οποίους η νόσος υποτροπίασε μετά από τουλάχιστον μία χημειοθεραπεία. Η χορήγηση Bavencio λοιπόν είχε πολύ καλά αποτελέσματα περίπου στο ένα τρίτο των ασθενών.

Το Bavencio είναι ένα πλήρως ανθρώπινο μονοκλωνικό αντίσωμα anti-PD-L1 IgG1. Με απλά λόγια, είναι μία από τις λεγόμενες ανοσοθεραπείες, στις οποίες αναστέλλονται κατάλληλα σημεία όπως το PD-L1 και αντιστρόφως ενισχύονται τα Τ-λεμφοκύτταρα, με σκοπό να καταστραφούν τα καρκινικά κύτταρα.

Αξίζει επίσης να αναφερθεί ότι το πρόγραμμα κλινικής ανάπτυξης για το avelumab περιλαμβάνει τουλάχιστον 30 κλινικά προγράμματα και πάνω από 2.900 ασθενείς που αξιολογήθηκαν σε περισσότερα από 15 διαφορετικά είδη όγκων: μαστού, καρκίνο του στομάχου, λέμφωμα του Hodgkin, μελάνωμα, μεσοθηλίωμα, μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα, καρκίνο ωοθηκών, καρκίνωμα νεφρικών κυττάρων και ουροθηλιακό καρκίνο (κυρίως ουροδόχου κύστης) κλπ.

Πηγή: virus.com.gr

eefam-logo-grey.png

Στοιχεία Επικοινωνίας

Τζαβέλα 42Β, Νέο Ψυχικό
Τ.Κ. 15451, Αθήνα

    

Τηλέφωνο: 210 6753159
Φαξ: 210 6753150
Email: info@eefam.gr

© Copyright 2008 - 2020 Ε.Ε.Φα.Μ.. All Rights Reserved.
Developed by: eGroup Services