Επικαιρότητα - Άρθρα

Οι σημαντικότερες εξελίξεις στον κλάδο της υγείας

Ελπίδες για ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα

Πρόσφατα, μάλιστα, έλαβε από τον Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων το χαρακτηρισμό της καινοτόμου θεραπείας στο τοπικά προχωρημένο, μη αναστρέψιμο μη-μικροτταρικό καρκίνο του πνεύμονα. Δηλαδή, όταν η νόσος δεν έχει κάνει μεταστάσεις, αλλά δεν μπορεί να γίνει εγχείρηση.

Στο συνέδριο ESMO, που πραγματοποιείται στη Μαδρίτη, παρουσιάστηκαν τα εντυπωσιακά αποτελέσματα της μελέτης PACIFIC: η χορήγηση του Imfinzi προσφέρει 11 μήνες περισσότερη επιβίωση σε σύγκριση με την υπάρχουσα, κλασική θεραπεία (χημειοθεραπεία με πλατίνα και ακτινοθεραπεία).

Η μελέτη PACIFIC πραγματοποιείται σε 235 ιατρικά κέντρα σε 26 χώρες όλου του κόσμου (μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα) με τη συμμετοχή 700 ασθενών. Τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν παράλληλα στο περιοδικό New England Journal of Medicine: http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa1709937.

Ο Δρ. Luis Paz-Ares, επικεφαλής της μελέτης από το πανεπιστημιακό νοσοκομείο Universitario Doce de Octubre της Μαδρίτης δήλωσε πως «το Durvalumab αποτελεί μία σημαντική θεραπευτική επιλογή για ασθενείς με τοπικά προχωρημένο καρκίνο του πνεύμονα, οι οποίοι έχουν ολοκληρώσει την υφιστάμενη σήμερα θεραπεία. Το Durvalumab είναι σε θέση να αυξήσει τον αριθμό των ασθενών, που θεραπεύονται από τη νόσο, αλλά αυτό πρέπει να αποδειχθεί από πιο μακρόχρονα δεδομένα».

Η Astrazeneca ανακοίνωσε ότι βρίσκεται σε συνεννόηση με τις ρυθμιστικές αρχές σε όλο τον κόσμο, προκειμένου να καταθέσει αίτηση έγκρισης για το Imfinzi βασιζόμενη στα αποτελέσματα της μελέτης PACIFIC. Πριν από μερικούς μήνες, έλαβε στις ΗΠΑ επιταχυνόμενη έγκριση για τον καρκίνο της ουροδόχου κύστης και το φάρμακο είναι υπό αξιολόγηση για την ίδια ένδειξη σε Καναδά και Αυστραλία.

Ο τοπικά προχωρημένος καρκίνος μη-μικροκυταρρικός του πνεύμονα (σταδίου 3) είναι μία από τις συνήθεις μορφές της νόσου και συνδέεται άμεσα με το κάπνισμα. Γενικά, ο μη-μικροκυτταρικός καρκίνος του πνεύμονα αντιπροσωπεύει το 80 έως 85% όλων των περιπτώσεων καρκίνου του πνεύμονα.

Αυτοί οι καρκίνοι ονομάζονται «μη-μικροκυτταρικοί», επειδή τα κύτταρα που βρίσκονται στον όγκο δεν φαίνονται μικρά κάτω από το μικροσκόπιο, σε αντίθεση με έναν άλλο λιγότερο κοινό τύπο καρκίνου του πνεύμονα που ονομάζεται μικροκυτταρικός καρκίνος του πνεύμονα (ΜΚΠ), ο οποίος χαρακτηρίζεται από το μικρό μέγεθος των κυττάρων από τα οποία αποτελείται.

Το Infinzi αποτελεί ένα ακόμη δείγμα των νέων, ανοσοθεραπειών. Είναι μονοκλωνικό αντίσωμα και λειτουργεί ως αναστολέας του σημείου ελέγχου του ανοσοποιητικού PD-1, προκαλώντας την αντίδραση του ανοσοποιητικού μας συστήματος για να καταπολεμήσει τα καρκινικά κύτταρα.

Πηγή: healthday.gr

eefam-logo-grey.png

Στοιχεία Επικοινωνίας

Τζαβέλα 42Β, Νέο Ψυχικό
Τ.Κ. 15451, Αθήνα

    

Τηλέφωνο: 210 6753159
Φαξ: 210 6753150
Email: info@eefam.gr

© Copyright 2008 - 2020 Ε.Ε.Φα.Μ.. All Rights Reserved.
Developed by: eGroup Services