Επικαιρότητα - Άρθρα

Οι σημαντικότερες εξελίξεις στον κλάδο της υγείας

Ελπίδες για τα πρόωρα νεογνά


Η διαδικασία αυτή αφορά φαρμακευτικές θεραπείες, οι οποίες αφορούν σοβαρά προβλήματα υγείας, για τα οποία δεν υπάρχουν διαθέσιμα θεραπευτικά όπλα. Εγγυάται ότι μια νέα θεραπεία θα αξιολογηθεί το ταχύτερο δυνατόν, ώστε να καλυφθούν οι ακάλυπτες ανάγκες των ασθενών.

Πρόκειται για την ουσία SHP607, η οποία βρίσκεται σε φάση κλινικής ανάπτυξης 2 (δηλαδή απομένει η φάση 3). Είναι μία ανασυνδυασμένη μορφή μίας πρωτεΐνης με την ονομασία ινσουλινόμορφος αυξητικός παράγοντας-1 (IGF-1), η οποία θεωρείται ότι παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του εμβρύου μέσα στη μήτρα.

Η ορμόνη αυτή βοηθά τον οργανισμό να αναπτύσσεται, αλλά σχετίζεται και με αυξημένο κίνδυνο για εμφάνιση καρκίνου. Πάντως, τα επίπεδα της IGF-1 μειώνονται δραματικά μετά την ηλικία των 65 ετών, οδηγώντας σε ελάττωση της μυϊκής μάζας και αδυναμία.

Η νέα φαρμακευτική ουσία αναπτύσσεται από τη φαρμακοβιομηχανία Shire, που είναι γνωστή για το γεγονός ότι διαθέτει θεραπείες για σοβαρά και σπάνια νοσήματα. Οι έρευνες της εταιρείας ξεκίνησαν το 2013 και αφορούσαν τη θεραπεία μίας σπάνιας νόσου των ματιών.

Τα αποτελέσματα, όμως, που ανακοινώθηκαν το 2016, δεν ήταν τόσο ενθαρρυντικά. Ωστόσο, βρέθηκε ότι η χορήγηση της ουσίας είχε καλά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση της βαριάς βρογχοπνευμονικής δυσπλασίας.

Αυτή είναι η πιο συχνή από τις επιπλοκές που εμφανίζονται στα πρόωρα νεογνά, που εμφανίζεται συνήθως μετά από το σύνδρομο αναπνευστικής δυσχέρειας των πολύ μικρών σε βάρος νεογνών. Μακροπρόθεσμα, τα παιδιά που έχουν βρογχοπνευμονική δυσπλασία μπορεί να εμφανίσουν προοδευτική αναπνευστική ανεπάρκεια, υπέρταση, επεισόδια υποξαιμίας κατά τη διάρκεια του ύπνου ή της σίτισης και ευπάθεια σε λοιμώξεις.

Πρόωρα θεωρούνται, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τα νεογνά που γεννιούνται πριν συμπληρώσουν τις 37 εβδομάδες κύησης. Τα πρόωρα βρέφη χωρίζονται σε υποκατηγορίες ανάλογα με την ηλικία κύησης:

  • εξαιρετικά πρόωρα (λιγότερες από 28 εβδομάδες κύησης)
  • πολύ πρόωρα (από 28 έως 32 εβδομάδες)
  • μετρίως έως όψιμα πρόωρα (32 έως  37 εβδομάδες)

Οι πρόωροι τοκετοί αποτελούν περίπου το 10% του συνόλου των τοκετών παγκοσμίως και υπολογίζονται σε 13 εκατ. ετησίως. Στην Ελλάδα έχουμε αύξηση από 7,5% στο 10% περίπου τα τελευταία χρόνια.

Πηγή: virus.com.gr

eefam-logo-grey.png

Στοιχεία Επικοινωνίας

Τζαβέλα 42Β, Νέο Ψυχικό
Τ.Κ. 15451, Αθήνα

    

Τηλέφωνο: 210 6753159
Φαξ: 210 6753150
Email: info@eefam.gr

© Copyright 2008 - 2020 Ε.Ε.Φα.Μ.. All Rights Reserved.
Developed by: eGroup Services