Επικαιρότητα - Άρθρα

Οι σημαντικότερες εξελίξεις στον κλάδο της υγείας

Μπορεί το Αλτσχάιμερ να προληφθεί με ένα εμβόλιο;


Η νέα αυτή έρευνα έγινε με τη συνεργασία πανεπιστημίων στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ελβετία και τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση Nature Vaccines. Επικεφαλής της έρευνας ήταν ο δρ John Foerster, δερματολόγος και λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Dundee της Σκοτίας και ο Martin Bachmann, καθηγητής ανοσολογίας στο Ινστιτούτο Jenner της Οξφόρδης. Η ερευνητική ομάδα των δύο καθηγητών σχεδίασε ένα νέο εμβόλιο συνδυάζοντας ένα υπάρχον αντιτετανικό εμβόλιο με την πρωτεΐνη ενός ιού (CMV) που επηρεάζει μια ποικιλία φυτών. Το εμβόλιο δοκιμάστηκε σε ζώα με μοντέλο ψωρίασης, αλλεργίες και νόσο Αλτσχάιμερ. 

Εμβόλιο κατά των χρόνιων νοσημάτων
Όπως εξηγούν οι ερευνητές, το εμβόλιο είχε επιτυχία κατά της ψωρίασης και της αλλεργίας σε γάτες, με τα ποντίκια να δείχνουν στοιχεία πως το ανοσοποιητικό τους σύστημα καταπολέμησε τη λοίμωξη. Το εμβόλιο αποδείχτηκε αποτελεσματικό ακόμη και σε ηλικιωμένα ποντίκια, σε χαμηλές δόσεις. Πώς θα μπορούσε η ανακάλυψη του δρ Foerster να προλάβει χρόνιες νόσους ή να τις θεραπεύει αφού έχουν ήδη εκδηλωθεί; "Η ιδέα είναι αρκετά απλή" απαντά ο καθηγητής. "Για ασθένειες όπως η ψωρίαση ή το έκζεμα, τα νεότερα και πιο αποτελεσματικά φάρμακα στην αγορά είναι τα αποκαλούμενα "αντισώματα”, τα οποία είναι αυτά που παράγει φυσικά ο οργανισμός μας για να αντιμετωπίσει ιούς όπως εκείνος του απλού κρυολογήματος. Για τις χρόνιες νόσους, τα αντισώματα αυτά στρέφονται κατά μίας πρωτεΐνης του οργανισμού. Μπλοκάροντας αυτή τη συγκεκριμένη πρωτεΐνη, τα συμπτώματα της νόσου βελτιώνονται".

Εμβόλιο κατά του Αλτσχάιμερ;
Στην έρευνα σε ποντίκια με μοντέλο της νόσου Αλτσχάιμερ, το εμβόλιο αύξησε τα επίπεδα ορισμένων αντισωμάτων που πιστεύεται πως προστατεύουν κατά των νευροεκφυλιστικών επιπτώσεων της νόσου. Πιο συγκεκριμένα, το εμβόλιο αύξησε τα επίπεδα των αντισωμάτων ανοσοσφαιρίνης G που πιστεύεται πως αναγνωρίζουν και καταπολεμούν τη συσσώρευση πλάκας βήτα-αμυλοειδών στον εγκέφαλο – η οποία αποτελεί δείκτη του Αλτσχάιμερ. Με βάση τα ευρήματα, οι συγγραφείς της μελέτης καταλήγουν πως μία προφυλακτική εμβολιαστική προσέγγιση θα ήταν μια βιώσιμη παρέμβαση υγείας κατά της νόσου του Αλτσχάιμερ. Προφανώς απαιτείται ακόμη έρευνα, τα δεδομένα όμως δείχνουν πραγματικά ενθαρρυντικά, συμφωνούν οι ειδικοί. 

Πηγή: capital.gr

eefam-logo-grey.png

Στοιχεία Επικοινωνίας

Τζαβέλα 42Β, Νέο Ψυχικό
Τ.Κ. 15451, Αθήνα

    

Τηλέφωνο: 210 6753159
Φαξ: 210 6753150
Email: info@eefam.gr

© Copyright 2008 - 2020 Ε.Ε.Φα.Μ.. All Rights Reserved.
Developed by: eGroup Services