Επικαιρότητα - Άρθρα

Οι σημαντικότερες εξελίξεις στον κλάδο της υγείας

Νέα δεδομένα για τη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου στους διαβητικούς


Η μείωση του κινδύνου εμφράγματος και εγκεφαλικού σε ασθενείς με διαβήτη βρέθηκε στο επίκεντρο του ετήσιου ευρωπαϊκού συνεδρίου για τη νόσο (EASD), που πραγματοποιήθηκε στη Λισαβώνα. Όμως, τα αποτελέσματα των μελετών που ανακοίνωσαν οι μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες ήταν ανάμικτα.

Ας ξεκινήσουμε από τα καλά. Νεότερα δεδομένα από τη μελέτη-σταθμό EMPA-REG OUTCOME έδειξαν ότι το φάρμακο Jardiance (εμπαγλιφλοζίνη) κατάφερε και μείωσε τον καρδιαγγειακό θάνατο σε διαβητικούς και εγκατεστημένη καρδιοπάθεια, ανεξάρτητα από τα επίπεδα σακχάρου πριν την έναρξη της μελέτης.

Μείωση επίσης του καρδιαγγειακού θανάτου παρατηρήθηκε όταν το Jardiance προστέθηκε στα συνήθη αντιδιαβητικά φάρμακα, όπως η μετμορφίμη και σουλφονυλουρίες. Το φάρμακο αναπτύσσεται και διατίθεται από τις εταιρείες Eli Lilly και Boehringer Ingelheim.

Στο συνέδριο συζητήθηκαν αναλυτικότερα τα αποτελέσματα της μελέτης CANVAS που αφορούν το φάρμακο Invokana (καναγλιφλοζίνη). Όπως έχει ήδη γίνει γνωστό, η χορήγησή του μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική μείωση του κινδύνου στο εγκεφαλικό, μη θανατηφόρα εμφράγματα και τον καρδιαγγειακό θάνατο.

Η εταιρεία Novo Nordisk παρουσίασε δεδομένα για το φάρμακο Xultophy (ινσουλίνη degludec και λιραγλουτίδη), από τα οποία προκύπτει ότι η χορήγησή του μειώνει αρκετούς παράγοντες κινδύνου, που αυξάνουν τον κίνδυνο για καρδιακό επεισόδιο.

Οι ασθενείς που έλαβαν το Xultophy είχαν σημαντικό χαμηλότερη αρτηριακή πίεση, χαμηλότερη συνολική χοληστερόλη, καθώς και χαμηλή «κακή» χοληστερόλη (LDL), σε σύγκριση με άλλους ασθενείς, που έλαβαν μόνο βασική ινσουλίνη.

Από την άλλη, τα αποτελέσματα της μελέτης Acarbose Cardiovascular Evaluation (ACE) έδειξαν ότι ο κίνδυνος καρδιαγγειακών συμβαμάτων δεν μειώθηκε σε Κινέζους ενήλικες με στεφανιαία νόσο, που έλαβαν το φάρμακο ακαρβόζη, μια ουσία, που ανήκει στην ομάδα των αναστολέων της α-γλυκοσιδάσης, οι οποίοι χρησιμοποιούνται στη θεραπεία του σακχαρώδη διαβήτη. Πάντως, το φάρμακο ήταν αποτελεσματικό στον έλεγχο του σακχάρου.

Στο συνέδριο παρουσιάζονται και τα τελικά αποτελέσματα της μελέτης EXSCEL που αφορά την ουσία Εξενατίδη της εταιρείας AstraZeneca. Ήταν ήδη γνωστό ότι η χορήγηση του φαρμάκου δεν βρέθηκε να προσφέρει σημαντική μείωση των καρδιαγγειακών επεισοδίων, σε σύγκριση με εικονικό φάρμακο.

Πηγή: virus.com.gr

eefam-logo-grey.png

Στοιχεία Επικοινωνίας

Τζαβέλα 42Β, Νέο Ψυχικό
Τ.Κ. 15451, Αθήνα

    

Τηλέφωνο: 210 6753159
Φαξ: 210 6753150
Email: info@eefam.gr

© Copyright 2008 - 2020 Ε.Ε.Φα.Μ.. All Rights Reserved.
Developed by: eGroup Services