Επικαιρότητα - Άρθρα

Οι σημαντικότερες εξελίξεις στον κλάδο της υγείας

Νέα σημαντική θεραπεία για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα από την Pfizer σύντομα διαθέσιμη


Το tofacitinib citrate της φαρμακευτικής εταιρείας Pfizer, ανήκει σε μια νέα κατηγορία αναστολέων των κινασών Janus (JAK) και μπορεί να χορηγηθεί ως μονοθεραπεία σε περίπτωση δυσανεξίας στη MTX ή σε περιπτώσεις όπου η θεραπεία με MTX δεν είναι κατάλληλη.

To tofacitinib citrate εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Φαρμάκων την Άνοιξη του 2017 με βάση τα συγκεντρωτικά στοιχεία που υποβλήθηκαν και περιελάμβαναν αποτελέσματα από το παγκόσμιο πρόγραμμα ανάπτυξης κλινικών μελετών φάσης 3 για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα ORAL (Oral Rheumatoid Arthritis TriaLs) και δεδομένα κλινικής πράξης (real world data).

Τα αποτελέσματα αυτού του προγράμματος κλινικών δοκιμών που διεξήχθησαν σε πληθυσμό ασθενών με διάφορες μορφές ρευματοειδούς αρθρίτιδας κατέδειξαν το προφίλ αποτελεσματικότητας και ασφάλειας του tofacitinib citrate με τη συγχορήγηση ή μη της μεθοτρεξάτης για τη θεραπεία της μέτριας έως σοβαρής ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Σύμφωνα με τους ειδικούς, το πρόγραμμα ανάπτυξης του tofacitinib citrate περιλαμβάνει δεδομένα ασφαλείας πλέον των οκτώ ετών από τις μακροχρόνιες μελέτες επέκτασης, που αντιπροσωπεύουν πάνω από 21.100 έτη έκθεσης ασθενών στο φάρμακο έως σήμερα.

Απαντώντας στο ερώτημα αν υπάρχει όντως ανάγκη για έναν ακόμα βιολογικό παράγοντα στην Ρευματολογία, οι ομιλητές του συνεδρίου, επεσήμαναν ότι ναι είναι αναγκαίο καθώς, όλοι οι βιολογικοί παράγοντες έχουν ημερομηνία λήξης ως προς την αποτελεσματικότητα τους, δηλαδή κάποια στιγμή να γίνονται αναποτελεσματικοί. 

Σύμφωνα με καθηγητή κ. Δημήτρη Μπούμπα αν και είναι θεραπεία 2ης γραμμής σε κάποιες περιπτώσεις θα μπορούσε να μπει και ως 1ης επιλογής θεραπεία.

Στην Ελλάδα αναμένεται να λάβει έγκριση μπαίνοντας στη θετική λίστα τον Ιανουάριο του 2018 και να βγει στην κυκλοφορία τον Ιούνιο του ίδιου έτους.

Επίσης, όπως ανέφεραν οι ομιλητές αναμένεται να είναι φθηνότερο από άλλες θεραπείες ενώ, στο μέλλον θα έχουμε μελέτες του ιδίου φαρμάκου και για ένδειξη στα παιδιά.

Ωστόσο, αυτή τη στιγμή ερευνάται και για τη θεραπεία της Αγκυλοποιητικής Σπονδυαλοαρθρίτιδας αλλά δεν υπάρχουν ακόμα κάποια δεδομένα. Υπάρχουν όμως δεδομένα που έχουν δημοσιευθεί αναφορικά με τη χρήση του φαρμάκου για τη θεραπεία πρώιμης ψωριασικής αρθρίτιδας και της ελκώδους κολίτιδας.

Πηγή: iatrikesexelixeis.gr

eefam-logo-grey.png

Στοιχεία Επικοινωνίας

Τζαβέλα 42Β, Νέο Ψυχικό
Τ.Κ. 15451, Αθήνα

    

Τηλέφωνο: 210 6753159
Φαξ: 210 6753150
Email: info@eefam.gr

© Copyright 2008 - 2020 Ε.Ε.Φα.Μ.. All Rights Reserved.
Developed by: eGroup Services