Επικαιρότητα - Άρθρα

Οι σημαντικότερες εξελίξεις στον κλάδο της υγείας

Οι οροθετικοί με μη ανιχνεύσιμο ιικό φορτίο δε μπορούν να μεταδώσουν τον HIV


Συγκεκριμένα το CDC αναφέρει σε σημείωμά του ότι «Την ημέρα αυτή, συνεργαζόμαστε μαζί για τη λήψη μέτρων για την πρόληψη του ιού HIV μεταξύ των ομοφυλόφιλων και των αμφιφυλόφιλων ανδρών και για να εξασφαλίσουμε ότι όλοι όσοι ζουν με HIV πρέπει να παραμείνουν υγιείς. Η συγκεκριμένη ομάδα εξακολουθεί να επηρεάζεται δυσανάλογα από τον ιό, καθώς περισσότεροι από 26.000 ομοφυλόφιλοι και αμφιφυλόφιλοι διαγνώστηκαν με HIV το 2015, αντιπροσωπεύοντας τα δύο τρίτα όλων των νέων διαγνώσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες και οι διαγνώσεις αυξήθηκαν μεταξύ των ισπανόφωνων/λατίνων ομοφυλόφιλων και αμφιφυλόφιλων ανδρών από το 2010 έως το 2014».

Αν και αυτά τα ευρήματα είναι απογοητευτικά, η βασική παράγραφος της επιστολής είναι εξαιρετικά ενθαρρυντική δεδομένου ότι το CDC σημειώνει πως σύμφωνα με τα συμπεράσματα ερευνών, η αντιρετροϊκή θεραπεία κρατά τα άτομα που ζουν με τον ιό HIV υγιή και έχει προληπτικό αποτέλεσμα: «Όταν η αντιρετροϊκή θεραπεία επιτυγχάνει καταστολή του ιού, που ορίζεται ως λιγότερο από 200 αντίγραφα/ ml ή μη ανιχνεύσιμα επίπεδα, εμποδίζει τη σεξουαλική μετάδοση του HIV.»

«Σε τρεις διαφορετικές μελέτες, συμπεριλαμβανομένων χιλιάδων ζευγαριών και πολλών χιλιάδων πράξεων σεξουαλικής επαφής χωρίς προφυλακτικό ή άλλη προφύλαξη όπως PrEP», συνεχίζει η δήλωση, «δεν παρατηρήθηκε μετάδοση του HIV σε κανέναν οροαρνητικό σύντροφο. Αυτό σημαίνει ότι οι άνθρωποι που λαμβάνουν αντιρετροϊκή θεραπεία καθημερινά όπως έχει συνταγογραφηθεί από το γιατρό τους και επιτυγχάνουν και διατηρούν ένα μη ανιχνεύσιμο ιικό φορτίο δεν έχουν ουσιαστικά κανένα κίνδυνο να μεταδώσουν σεξουαλικά τον ιό σε HIV-αρνητικό σύντροφο».

«Αυτή είναι μια αξιοσημείωτη δήλωση» επισημαίνει ο Bruce Richman, εκτελεστικός διευθυντής του UequalsU.org. «Αυτή είναι η στιγμή που περιμένουμε! Το CDC συμφώνησε σήμερα ότι δεν υπάρχει ουσιαστικά κανένας κίνδυνος για τη σεξουαλική μετάδοση του HIV όταν το οροθετικό άτομο βρίσκεται σε θεραπεία και έχει μη ανιχνεύσιμο ιικό φορτίο».

Ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδας «Θετική Φωνή» υπενθυμίζει ότι στην Ελλάδα έχουμε ακόμη και αθωωτικές αποφάσεις δικαστηρίων οι οποίες έλαβαν υπόψη ότι το οροθετικό άτομο που λαμβάνει αντιρετροϊκή αγωγή και έχει μη ανιχνεύσιμο ιικό φορτίο δε μπορεί να μεταδώσει τον HIV. Μία από αυτές τις περιπτώσεις είναι και αυτή των οροθετικών γυναικών που διώχτηκαν και διαπομπεύτηκαν το 2012 με την απαράδεκτη υγειονομική διάταξη 39Α, οι οποίες όμως αθωώθηκαν από την Ελληνική Δικαιοσύνη.

Η «Θετική Φωνή» έχει ήδη συνυπογράψει τη διακήρυξη της παγκόσμιας εκστρατείας και έχει υλοποιήσει ειδική εκδήλωση τον Ιούνιο του 2017, καθώς και καμπάνια ενημέρωσης του κοινού σχετικά με τη σημασία του U=U (HIV Undetectable = Untransmittable - Μη ανιχνεύσιμο ιικό φορτίο HIV σημαίνει μη μεταδοτικός) ως όχημα για την αποστιγματοποίηση των οροθετικών ατόμων.

Το U=U αποκτά όμως και μία άλλη ιδιαίτερη σημασία εξαιτίας των ελλείψεων αντιδραστηρίων για τις εξετάσεις μέτρησης του ιικού φορτίου των ανθρώπων που ζουν με HIV. Αναδεικνύει τη σημαντικότητα της έγκαιρης διάγνωσης, της άμεσης έναρξης θεραπείας και της σωστής παρακολούθησης των οροθετικών ατόμων βάσει των κατευθυντήριων οδηγιών, τη στιγμή που εδώ και ενάμιση χρόνο οι άνθρωποι που ζουν με HIV στη χώρα δεν έχουν ουσιαστικά πρόσβαση στις εξετάσεις τους, λόγω γραφειοκρατικών αγκυλώσεων που δυσχεραίνουν την προμήθεια αντιδραστηρίων από τα Κέντρα Αναφοράς.

«Για το λόγο αυτό, το U=U αποτελεί ένα ακόμη αδιαφιλονίκητο επιχείρημα ότι το Υπουργείο Υγείας και το ΚΕΕΛΠΝΟ πρέπει επιτέλους να αναλάβουν πρωτοβουλίες για την εξεύρεση μίας άμεσης και οριστικής αντιμετώπισης του προβλήματος», καταλήγει η «Θετική Φωνή».

Πηγή: tovima.gr

eefam-logo-grey.png

Στοιχεία Επικοινωνίας

Τζαβέλα 42Β, Νέο Ψυχικό
Τ.Κ. 15451, Αθήνα

    

Τηλέφωνο: 210 6753159
Φαξ: 210 6753150
Email: info@eefam.gr

© Copyright 2008 - 2020 Ε.Ε.Φα.Μ.. All Rights Reserved.
Developed by: eGroup Services