Επικαιρότητα - Άρθρα

Οι σημαντικότερες εξελίξεις στον κλάδο της υγείας

Πράσινο φως για 13 νέα φάρμακα στην Ε.Ε.


Πρώτο στον κατάλογο, είναι το σκεύασμα Zejula (niraparib), ένα ορφανό φάρμακο, δηλαδή, αφορά σπάνια πάθηση και στοχεύει στην αντιμετώπιση του καρκίνου των ωοθηκών. Το Zejula είναι ένας αναστολέας PARP – Poly (ADP)Ribose Polymerase. Με απλά λόγια αυτό σημαίνει ότι μπλοκάρει ορισμένα ένζυμα, τα οποία εμπλέκονται στην επιδιόρθωση των καρκινικών κυττάρων, βοηθώντας έτσι στην καταστροφή τους.

Αν τελικά εγκριθεί (που είναι και το πιθανότερο), θα γίνει πρώτο φάρμακο στην κατηγορία του, που χορηγείται από το στόμα και μπορεί να χορηγηθεί σε ασθενείς, ανεξάρτητα αν φέρουν μεταλλάξεις του γονιδίου BRCA ή ανεξάρτητα από τους βιοδείκτες.

Το δεύτερο ογκολογικό φάρμακο είναι το Tookad (padeliporfin) που αφορά τη θεραπεία του αδενοκαρκινώματος του προστάτη. Πρόκειται για μια ουσία, η οποία με μία κατάλληλη επεμβατική μέθοδο και σε συνδυασμό με ακτίνες λέιζερ, υπόσχεται αντιμετώπιση του όγκου στον προστάτη.

Πέραν του καρκίνου, δύο νέες θεραπείες, οι οποίες μάλιστα και οι δύο αναπτύχθηκαν από την GSK, αφορούν την αντιμετώπιση της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ): Το Elebrato Ellipta (fluticasone furoate/umeclidinium/vilanterol) και το Trelegy Ellipta (fluticasone furoate/umeclidinium/vilanterol).

Και οι δύο θεραπείες αφορούν θεραπεία διατήρησης σε ενήλικες ασθενείς, που πάσχουν από μέτρια έως σοβαρή ΧΑΠ και οι οποίοι δεν αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά από ένα συνδυασμό ενός εισπνεόμενου κορτικοστεροειδούς και ενός μακράς δράσης β2 αγωνιστή.

Άλλες θεραπείες είναι:

  • Το Nyxoid (naloxone) αφορά την αντιμετώπιση της υπερβολικής δόσης οπιοειδών. Το φάρμακο θα είναι σε μορφή ρινικού σπρέι, που θα διευκολύνει τη θεραπεία.
  • Το Zubsolv (buprenorphine/naloxone) για την αντιμετώπιση της εξάρτησης από οπιοειδή.
  • Το Tremfya (guselkumab) της Janssen-Cilag θα αφορά την ψωρίαση, παρέχοντας στους ασθενείς την πρώτη θεραπεία, η οποία εκλεκτικά θα στοχεύει την ιντερλευκίνη 23 – έναν παράγοντα κλειδί για την αντιφλεγμονώδη αντίδραση του ανοσοποιητικού μας.
  • Το σκεύασμα VeraSeal (human fibrinogen/human thrombin) της εταιρείας Instituto Grifols αφορά τη χρήση σε χειρουργικές επεμβάσεις ενηλίκων.

Όσον αφορά τα βιο-ομοειδή, το πρώτο είναι το Ontruzant, που έχει αναπτυχθεί από την Samsung Bioepis και είναι βιο-ομοειδές του γνωστού ογκολογικού φαρμάκου Herceptin της Roche. Ακόμη, είναι το Cyltezo (adalimumab) της Boehringer Ingelheim που είναι βιο-ομοειδές του Humira της Abbvie, του πρώτου φαρμάκου σε πωλήσεις σε όλο τον κόσμο.

Τέλος, δόθηκε το πράσινο φως και σε 3 νέα γενόσημα: το Imatinib Teva της TEVA για τη θεραπεία λευχαιμίας και γαστρεντερικών όγκων, το Miglustat Gen.Orph της Gen.Orph για τη θεραπεία ήπιας, έως μέτριας νόσου Gaucher τύπου 1 και το Ritonavir της Mylan για τη θεραπεία της HIV λοίμωξης.

Πηγή: virus.com.gr

eefam-logo-grey.png

Στοιχεία Επικοινωνίας

Τζαβέλα 42Β, Νέο Ψυχικό
Τ.Κ. 15451, Αθήνα

    

Τηλέφωνο: 210 6753159
Φαξ: 210 6753150
Email: info@eefam.gr

© Copyright 2008 - 2020 Ε.Ε.Φα.Μ.. All Rights Reserved.
Developed by: eGroup Services