Επικαιρότητα - Άρθρα

Οι σημαντικότερες εξελίξεις στον κλάδο της υγείας

Σωτήρια εξέταση αίματος για ασθενείς με καρκίνο

Η εξέταση αναπτύχθηκε σε συνεργασία με την εταιρεία Foundation Medicine, η οποία ιδρύθηκε το 2010, με αντικείμενο τη γενετική του καρκίνου. Η σωτήρια εξέταση χρησιμοποιεί το βιοδείκτη ΤΜΒ (Tumor mutational burden) και μετρά τον αριθμό των μεταλλάξεων στο γενετικό υλικό ενός όγκου.

Ο βιοδείκτης αυτός είχε βρεθεί ότι μπορεί προβλέψει ποιοι ασθενείς μπορεί να ωφεληθούν από ανοσοθεραπείες σε ασθενείς, που πάσχουν από μη-μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα. Και έτσι αυξάνεται ο μέσος χρόνος, που ο ασθενής ζει χωρίς να επιδεινώνεται η νόσος.

Μέχρι σήμερα, ο βιοδείκτης μπορούσε να μετρηθεί μόνο στη βιοψία ενός όγκου. Τώρα με την νέα εξέταση, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε περιπτώσεις, που ο ασθενής δεν μπορεί να υποβληθεί σε βιοψία ή όταν το δείγμα δεν είναι επαρκές σε μέγεθος για να γίνει αξιολόγηση.

Στο συνέδριο ESMO, η εταιρεία Roche παρουσίασε τα αποτελέσματα από τη χρήση του βιοδείκτη σε 794 δείγματα πλάσματος από δοκιμές, που έκανε η εταιρεία στη δική της ανοσοθεραπεία με την ονομασία Tecentriq. Γενικά, οι ανοσοθεραπείες δρουν σε ένα μικρό αριθμό ασθενών, γεγονός προβληματικό καθώς όλες τους έχουν υψηλό κόστος. Γι αυτό, μία αξιόπιστη και ακριβής εξέταση μέτρησης του βιοδείκτη είναι άκρως απαραίτητη τόσο για γιατρούς και ασθενείς όσο και τα συστήματα υγείας.

«Η αναζήτηση βιοδεικτών είναι ένα ζωτικής σημασίας κομμάτι της στρατηγικής μας στην ανοσοθεραπεία», δήλωσε η Sandra Horning, Ιατρική Διευθύντρια της Roche και επικεφαλής του τμήματος ανάπτυξης προϊόντων. «οι βιοδείκτες όχι μόνο να βελτιώσουν την κατανόησή σας της ανοσοβιολογίας, αλλά τελικά θα μας βοηθήσει να ταιριάξουμε της θεραπείες μας και τους συνδυασμούς αυτών με τους ασθενείς, που είναι πιο πιθανό να έχουν τα μεγαλύτερα οφέλη».

Πηγή: healthinvest.gr

eefam-logo-grey.png

Στοιχεία Επικοινωνίας

Τζαβέλα 42Β, Νέο Ψυχικό
Τ.Κ. 15451, Αθήνα

    

Τηλέφωνο: 210 6753159
Φαξ: 210 6753150
Email: info@eefam.gr

© Copyright 2008 - 2020 Ε.Ε.Φα.Μ.. All Rights Reserved.
Developed by: eGroup Services