Επικαιρότητα - Άρθρα

Οι σημαντικότερες εξελίξεις στον κλάδο της υγείας

Το πρώτο βιολογικό φάρμακο για το έκζεμα


Το νέο σκεύασμα αποτελεί ένα μονοκλωνικό αντίσωμα, το οποίο δρα αναστέλλοντας δύο πρωτεΐνες, τις ιντερλευκίνες 4 και 13 (IL-4 και IL-13). Οι πρωτεΐνες αυτές θεωρείται ότι παίζουν καθοριστικό ρόλο πίσω από τη φλεγμονώδη διαδικασία, που συνδέεται με τη νόσο.

Η νέα θεραπεία θα ενδείκνυται σε άτομα, που έχουν μέτρια έως σοβαρή ατοπική δερματίτιδα. Η πάθηση χαρακτηρίζεται από εξανθήματα, τα οποία συχνά καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος του σώματος και μπορεί να συνυπάρχουν φαγούρα και ξηρότητα του δέρματος, κοκκινίλα, πλάκες στο δέρμα κλπ.

Η νόσος επιβαρύνει σημαντικά την ποιότητα ζωής. Οι ασθενείς βιώνουν διαταραχές στον ύπνο, αυξημένο άγχος και καταθλιπτικά συμπτώματα. Το Dupixent θα διατίθεται σε μία προγεμισμένη σύριγγα και θα μπορεί να εφαρμοστεί από τον ίδιο τον ασθενή κάθε 15νθήμερο μετά από την πρώτη δόση εφόδου.

Σήμερα, οι υπάρχουσες θεραπείες περιλαμβάνουν τοπικά κορτικοστερεοειδή – με τα οποία το νέο φάρμακο μπορεί να χορηγηθεί μαζί – ή ανοσοκατασταλτικά φάρμακα, όπως η κυκλοσπορίνη. Το νέο φάρμακο αναπτύχθηκε από τις Sanofi και Regeneron και έχει λάβει άδεια και στις ΗΠΑ από τον περασμένο Μάρτιο.

Η έγκριση της νέας θεραπείας βασίστηκε στα αποτελέσματα της κλινικής μελέτης LIBERTY AD, στην οποία πήραν μέρος περίπου 3.000 ασθενείς και χορηγήθηκε το Dupixent, είτε μόνο του είτε σε συνδυασμό με τοπικά κορτικοστεροειδή.

Η συντριπτική πλειονότητα των ασθενών που εκδηλώνουν ατοπική δερματίτιδα, είναι παιδιά προσχολικής ηλικίας και το 75-95% αυτών παρουσιάζουν σημαντική βελτίωση της κατάστασής τους πριν την ενηλικίωσή τους. Από την εφηβική ηλικία και μετά, οι βλάβες περιορίζονται συνήθως στα άκρα (παλάμες-πέλματα), καθώς επίσης μπροστά από τους αγκώνες και πίσω από τα γόνατα, ενώ μπορεί να εντοπίζονται και στα πάνω βλέφαρα και τα χείλια.
Οι περισσότεροι έφηβοι και ενήλικες με ατοπική δερματίτιδα έχουν ιστορικό της ασθένειας από την παιδική τους ηλικία. Μόνο στο 6-14% των περιπτώσεων, η ατοπική δερματίτιδα ξεκινάει μετά την ηλικία των 18 ετών. Στην Ελλάδα, εκτιμάται ότι έως και το 10% του πληθυσμού ταλαιπωρείται από τη νόσο, διαφορετικής βαρύτητας.

Πηγή: virus.com.gr

eefam-logo-grey.png

Στοιχεία Επικοινωνίας

Τζαβέλα 42Β, Νέο Ψυχικό
Τ.Κ. 15451, Αθήνα

    

Τηλέφωνο: 210 6753159
Φαξ: 210 6753150
Email: info@eefam.gr

© Copyright 2008 - 2020 Ε.Ε.Φα.Μ.. All Rights Reserved.
Developed by: eGroup Services