Επικαιρότητα - Άρθρα

Οι σημαντικότερες εξελίξεις στον κλάδο της υγείας

Υποσχόμενη φάνηκε μετάγγιση πλάσματος ως αγωγή κατά της νόσου Alzheimer


Επιστήμονες του Stanford University θέλησαν να δοκιμάσουν την αποτελεσματικότητα των μεταγγίσεων αίματος σε μικρό αριθμό ασθενών με νόσο Alzheimer.

Ερευνητές θέλησαν να ανακαλύψουν αν τα αποτελέσματα προηγούμενης έρευνας του Πανεπιστημίου σε ποντικούς θα μπορούσε να αναπαραχθεί στους ανθρώπους. Η έρευνα είχε δείξει ότι αίμα νεαρών ποντικών βοήθησε στην ανανέωση του εγκεφαλικού ιστού γηραιότερων ποντικών.

Η έρευνα περιέλαβε 18 ασθενείς με ελαφρά ως μέτρια νόσο Alzheimer. Χορηγήθηκε στους πρώτους 9 συμμετέχοντες είτε πλάσμα από το αίμα υγιών νέων είτε placebo, κάθε 4 εβοδμάδες για 3 μήνες.

Μετά από 3 μήνες, όσοι έλαβαν το placebo έλαβαν πλάσμα και όσοι λάμβαναν πλάσμα έλαβαν το placebo. Οι συμμετέχοντες δεν ήξεραν ποιο από τα δυο λάμβαναν. Οι δεύτεροι 9 συμμετέχοντες έλαβαν πλάσμα και το γνώριζαν.

Πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη δοκιμή, ρωτήθηκαν οι ασθενείς για τη διάθεσή τους και υποβλήθηκαν σε νοητικές αξιολογήσεις. Οι ερευνητές επίσης εξέτασαν τη λειτουργική τους ικανότητα.

Όπως έδειξε η έρευνα, οι ασθενείς δεν είχαν αξιοσημείωτη βελτίωση στην ικανότητα απομνημόνευσης λίστας ή στην ανάκληση περασμένων γεγονότων.

Ωστόσο, αποκάλυψε ελαφρές βελτιώσεις στις λειτουργικές ικανότητες.

Οι επιστήμονες παρουσίασαν την εργασία τους στο συνέδριο Clinical Trials on Alzheimer's Disease στη Βοστόνη.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, χρειάζονται επιπλέον έρευνες για να επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματα.

Πηγή: iatronet.gr

eefam-logo-grey.png

Στοιχεία Επικοινωνίας

Τζαβέλα 42Β, Νέο Ψυχικό
Τ.Κ. 15451, Αθήνα

    

Τηλέφωνο: 210 6753159
Φαξ: 210 6753150
Email: info@eefam.gr

© Copyright 2008 - 2020 Ε.Ε.Φα.Μ.. All Rights Reserved.
Developed by: eGroup Services