Επικαιρότητα - Άρθρα

Οι σημαντικότερες εξελίξεις στον κλάδο της υγείας

Επαναστατική τεχνολογία για τον καρκίνο του προστάτη

Βρετανοί ερευνητές ανέπτυξαν ένα πρωτοποριακό λογισμικό, το οποίο είναι ικανό να εντοπίσει με ακρίβεια την περιοχή από την οποία οι χειρουργοί πρέπει να κάνουν βιοψία για την ανίχνευση του καρκίνου του προστάτη.

Μέχρι σήμερα, ο καθιερωμένος τρόπος για τον έλεγχο του καρκίνου του προστάτη περιλάμβανε τη λήψη βιοψίας από τον προστάτη χωρίς όμως να είναι γνωστό πού είναι πιο πιθανό να βρίσκεται ο όγκος, με αποτέλεσμα να χάνονται σχεδόν οι μισοί από όλους τους καρκίνους που είναι απειλητική για τη ζωή.

Το «επαναστατικό» νέο λογισμικό με την ονομασία SmartTarget φιλοδοξεί να λύσει αυτό το πρόβλημα. Το πρόγραμμα δημιουργεί ένα τρισδιάστατο μοντέλο του προστάτη και προσθέτει άλλες πληροφορίες απεικόνισης από μαγνητικές τομογραφίες και εικόνες υπερήχων, δείχνοντας στους χειρουργούς, από ποιο σημείο πρέπει να λαμβάνουν τη βιοψία.

Οι μέχρι σήμερα δοκιμές του προγράμματος απέδειξε ότι βοήθησε τους χειρουργούς να πάρουν καλύτερες βιοψίες και να εντοπίσουν καρκίνους, που θα είχαν χαθεί, αν χρησιμοποιούνται οι τρέχουσες μέθοδοι ανίχνευσης. Όπως ανέφερε ο καθηγητής Mark Emberton, που συμμετείχε στην ανάπτυξη του προγράμματος, «τα δεδομένα μας δίνουν ένα καλό παράδειγμα για το πως οι υπολογιστές και η τεχνητή νοημοσύνη θα ενσωματωθούν στην κλινική πράξη».

Όπως τονίζουν οι ερευνητές σε άρθρο του στο περιοδικό European Urology, η καλύτερη προσέγγιση θα ήταν να χρησιμοποιηθούν τόσο η νέα τεχνική SmartTarget όσο και η παραδοσιακή τεχνική σε συνδυασμό.

eefam-logo-grey.png

Στοιχεία Επικοινωνίας

Τζαβέλα 42Β, Νέο Ψυχικό
Τ.Κ. 15451, Αθήνα

    

Τηλέφωνο: 210 6753159
Φαξ: 210 6753150
Email: info@eefam.gr

© Copyright 2008 - 2020 Ε.Ε.Φα.Μ.. All Rights Reserved.
Developed by: eGroup Services