Επικαιρότητα - Άρθρα

Οι σημαντικότερες εξελίξεις στον κλάδο της υγείας

Νέα δεδομένα για τον καρκίνο του προστάτη

Θετικά είναι τα δεδομένα από τις δοκιμές του φαρμάκου Xtandi (enzalutamide) σε ασθενείς με μεταστατικό ορμονοευαίσθητο καρκίνο του προστάτη, ανοίγοντας το δρόμο για να επεκταθεί η χρήση του φαρμάκου.

Το Xtandi έχει αναπτυχθεί από τις εταιρείες Pfizer και Astellas και στην Ευρώπη έχει ήδη εγκριθεί για να χορηγηθεί σε ασθενείς με προχωρημένο καρκίνο (μεταστατικός) ανθεκτικό στον ευνουχισμό, δηλαδή, όταν ο όγκος επιδεινώνεται παρά τη θεραπεία μείωσης της παραγωγής τεστοστερόνης ή μετά από χειρουργική αφαίρεση των όρχεων.

Τώρα οι νέες μελέτες δείχνουν ότι μπορεί να βοηθήσει και ασθενείς με προχωρημένο ορμονοευαίσθητο καρκίνο του προστάτη (HSPC). Στις δοκιμές σε συνδυασμό με θεραπεία στέρησης ανδρογόνων, βρέθηκε ότι μπορεί να μειώσει κατά 61% τον κίνδυνο εξέλιξης της νόσου ή θανάτου.Στους άνδρες με καρκίνο του προστάτη, η νόσος θεωρείται μεταστατική όταν ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί έξω από τον προστατικό αδένα και σε άλλα μέρη του σώματος, όπως τα οστά, τους λεμφαδένες, την ουροδόχο κύστη και το ορθό. Στις ΗΠΑ, κάθε χρόνο, καταγράφονται περίπου 38.000 άνδρες στις ΗΠΑ με προχωρημένο ορμονοευαίσθητο καρκίνο του προστάτη (HSPC).

Το Xtandi (enzalutamide) δρα αναστέλλοντας τη δράση της ανδρικής ορμόνης τεστοστερόνης και άλλων ανδρικών ορμονών, γνωστών ως ανδρογόνα. Αυτό γίνεται αποκλείοντας τους υποδοχείς στους οποίους προσκολλώνται οι εν λόγω ορμόνες και εμποδίζοντας την ανταπόκρισή τους.

Επειδή ο καρκίνος του προστάτη χρειάζεται την τεστοστερόνη και άλλες ανδρικές ορμόνες για να επιβιώσει και να αναπτυχθεί, με τον αποκλεισμό των εν λόγω ορμονών το Xtandi επιβραδύνει την εξέλιξη του καρκίνου του προστάτη.

Οι συχνότερες ανεπιθύμητες ενέργειες του Xtandi (ενδέχεται να εμφανιστούν σε περισσότερα από 1 στα 10 άτομα) είναι κόπωση, κατάγματα (σπασμένα οστά), εξάψεις και υπέρταση (υψηλή αρτηριακή πίεση). Άλλες σημαντικές ανεπιθύμητες ενέργειες περιλαμβάνουν πτώσεις, νοητική διαταραχή (προβλήματα με τη σκέψη, τη μάθηση και τη μνήμη) και ουδετεροπενία (χαμηλά επίπεδα ουδετερόφιλων, ενός τύπου λευκών αιμοσφαιρίων).

eefam-logo-grey.png

Στοιχεία Επικοινωνίας

Τζαβέλα 42Β, Νέο Ψυχικό
Τ.Κ. 15451, Αθήνα

    

Τηλέφωνο: 210 6753159
Φαξ: 210 6753150
Email: info@eefam.gr

© Copyright 2008 - 2020 Ε.Ε.Φα.Μ.. All Rights Reserved.
Developed by: eGroup Services