Επικαιρότητα - Άρθρα

Οι σημαντικότερες εξελίξεις στον κλάδο της υγείας

Νέα θεραπεία για θρομβοκυτταροπενία σε άτομα με χρόνια ηπατική νόσο

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χορήγησε άδεια κυκλοφορίας σε ένα νέο φάρμακο για τη θεραπεία σοβαρής θρομβοκυτταροπενίας σε ενήλικες με χρόνια ηπατική νόσο, οι οποίοι υποβάλλονται σε επεμβατικές διαδικασίες. Πρόκειται για το φάρμακο lusutrombopag της ιαπωνικής εταιρείας Shionogi, η οποία έχει αναπτύξει το γνωστό φάρμακο Crestor.

Η έγκριση βασίστηκε σε 2 κλινικές δοκιμές, στις οποίες το 75,5% των ασθενών, που έλαβαν τη θεραπεία δεν χρειάστηκαν μετάγγιση αιμοπεταλίων, πριν από την επεμβατική διαδικασία, σε σύγκριση με μόλις 12,5% που έλαβαν το εικονικό φάρμακο.

«Οι ενήλικες ασθενείς με προχωρημένη, χρόνια ηπατική νόσο συχνά πρέπει να υποβάλλονται σε επεμβατικές διαδικασίες για διάφορους ιατρικούς λόγους, αλλά σήμερα η μόνη διαθέσιμη θεραπεία είναι η υποστηρικτική φροντίδα με μεταγγίσεις αιμοπεταλίων. Απαιτούνται επειγόντως νέες και αποτελεσματικότερες επιλογές φαρμακολογικής θεραπείας», δήλωσε ο καθηγητής Markus Peck-Radosavljevic, πρόεδρος του τμήματος γαστρεντερολογίας και ηπατολογίας, ενδοκρινολογίας και νεφρολογίας στο Klinikum Klagenfurt της Αυστρίας.

Η χρόνια ηπατική νόσος εξελίσσεται σε σημαντικό ζήτημα δημόσιας υγείας, το οποίο επηρεάζει περίπου 29 εκατ. ανθρώπους στην Ευρώπη και αποτελεί αυξανόμενη αιτία νοσηρότητας και θνησιμότητας παγκοσμίως. Η θρομβοκυτταροπενία είναι επίσης η πιο συνηθισμένη επιπλοκή, που σχετίζεται με το αίμα και εμφανίζεται σε ποσοστό περίπου 80% των ασθενών με την νόσο.

eefam-logo-grey.png

Στοιχεία Επικοινωνίας

Τζαβέλα 42Β, Νέο Ψυχικό
Τ.Κ. 15451, Αθήνα

    

Τηλέφωνο: 210 6753159
Φαξ: 210 6753150
Email: info@eefam.gr

© Copyright 2008 - 2020 Ε.Ε.Φα.Μ.. All Rights Reserved.
Developed by: eGroup Services