Επικαιρότητα - Άρθρα

Οι σημαντικότερες εξελίξεις στον κλάδο της υγείας

Νέα θεραπεία για λέμφωμα Hodgkin

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέκτεινε την άδεια κυκλοφορίας του φαρμάκου Adcetris, το οποίο μπορεί πλέον να χορηγείται και για τη θεραπεία ενηλίκων με λέμφωμα Hodgkin (Στάδιο IV και CD30 +), που δεν έχουν υποβληθεί προηγουμένως σε θεραπεία.

Η έγκριση σηματοδοτεί την πρώτη νέα θεραπεία για δεκαετίες για όσους έχουν ανάγκη. Να σημειωθεί ότι έως και στο 30% των ασθενών με λέμφωμα Hodgkin που δεν είχαν λάβει προηγουμένως θεραπεία, η νόσος εξελίσσεται μετά την πρώτη τους θεραπεία. Ακόμη, οι ασθενείς στο Στάδιο IV φέρουν ακόμη υψηλότερο κίνδυνο από εκείνους με νόσο πρώιμης φάσης.

Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής βασίζεται στα αποτελέσματα της μελέτης ECHELON-1, η οποία έδειξε ότι η προσθήκη του Adcetris (brentuximab vedotin) και η αφαίρεση της bleomycin από το πρότυπο σχήμα θεραπείας έδωσαν οφέλη στους ασθενείς τόσο ως προς την αποτελεσματικότητα και όσο και την ασφάλεια.

Το πιο κοινό σύμπτωμα της νόσου είναι μια ανώδυνη διόγκωση των λεμφαδένων του λαιμού, της μασχάλης ή της βουβωνικής περιοχής. Άλλα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν πυρετό, νυχτερινές εφιδρώσεις, αίσθημα κούρασης, χάσιμο βάρους ή κνησμό (φαγούρα του δέρματος).

Στο λέμφωμα Hodgkin τα κύτταρα του λεμφικού συστήματος παρουσιάζουν μια αφύσικη αύξηση και μπορούν να εξαπλωθούν και σε άλλα όργανα. Καθώς η νόσος προχωρά, το σώμα καθίσταται όλο και λιγότερο ικανό να καταπολεμά τις λοιμώξεις.

Η νόσος είναι σπάνια και αφορά σε ποσοστό λιγότερο του 1% όλων των περιπτώσεων καρκίνου. Πλήττει συχνότερα νέους ηλικίας 15-34 ετών και άτομα μεγαλύτερα των 55 ετών.

«Η απόφαση της Ε.Ε. είναι μια ευπρόσδεκτη πρόοδος για ασθενείς με λέμφωμα Hodgkin Σταδίου IV που δεν έχει λάβει προηγουμένως αγωγή – ένας πληθυσμός στον οποίο δεν έχει προσφερθεί νέα θεραπευτική επιλογή εδώ και δεκαετίες», δήλωσε η Anna Sureda, επικεφαλής του Τμήματος Αιματολογίας στο Institut Català d’Oncologia της Ισπανίας.

Η δραστική ουσία του Adcetris, είναι μονοκλωνικό αντίσωμα CD30 (είδος πρωτεΐνης που προσκολλάται στο αντιγόνο CD30). Το μονοκλωνικό αντίσωμα προσκολλάται στη μονομεθυλαυριστατίνη E, ένα κυτταροτοξικό μόριο (εξουδετερώνει τα κύτταρα), το οποίο στη συνέχεια απελευθερώνει τη μονομεθυλαυριστατίνη E στα καρκινικά κύτταρα που είναι θετικά στον δείκτη CD30.

Το γεγονός αυτό προκαλεί τη διακοπή της διαίρεσης των καρκινικών κυττάρων, με αποτέλεσμα την τελική εξουδετέρωσή τους. Μέχρι πρότινος, είχε λάβει έγκριση για τη θεραπεία ενήλικων ασθενών με υποτροπιάζον ή ανθεκτικό στη θεραπεία λέμφωμα CD30+ Hodgkin.

eefam-logo-grey.png

Στοιχεία Επικοινωνίας

Τζαβέλα 42Β, Νέο Ψυχικό
Τ.Κ. 15451, Αθήνα

    

Τηλέφωνο: 210 6753159
Φαξ: 210 6753150
Email: info@eefam.gr

© Copyright 2008 - 2020 Ε.Ε.Φα.Μ.. All Rights Reserved.
Developed by: eGroup Services