Επικαιρότητα - Άρθρα

Οι σημαντικότερες εξελίξεις στον κλάδο της υγείας

Νέα θεραπεία για το άσθμα

Ένα πειραματικό φάρμακο με την ονομασία Fevipiprant δείχνει ότι μπορεί να βοηθήσει ασθενείς με σοβαρό άσθμα και αν εγκριθεί θα είναι το πρώτο χάπι για τη νόσο μετά από 20 χρόνια.

Το φάρμακο είναι ένας εκλεκτικός ανταγωνιστής υποδοχέα προσταγλανδίνης D2 (DP2) και σχεδιάστηκε για να στοχεύει στους μυς των αεραγωγών με στόχο να μειώσει τις κρίσεις του άσθματος.

Οι κλινικές δοκιμές του νέου φαρμάκου έχoυν δείξει ότι όχι μόνο μειώνει αποτελεσματικά τη φλεγμονή αλλά και την ποσότητα των λείων μυών στους αεραγωγούς, που αυξάνει τις πιθανότητες για τις κρίσεις άσθματος και τους θανάτους, που σχετίζονται με το άσθμα.

Σήμερα δεν υπάρχει διαθέσιμο φάρμακο που να στοχεύει την μυϊκή μάζα για τη μείωση των συμπτωμάτων του άσθματος. Για άτομα με σοβαρό άσθμα, μπορεί να προσφέρεται μια διαδικασία που ονομάζεται θερμοπλαστική, η οποία χρησιμοποιεί θερμική ενέργεια για τη μείωση της ποσότητας των λείων μυών στους αεραγωγούς.

Η διαδικασία της θερμοπλαστικής

Όμως, η διαδικασία είναι πολύ επεμβατική, απαιτεί αναισθησία και δεν προσφέρει ίαση, ούτε είναι κατάλληλη για όλους. Οι περισσότεροι ασθενείς με σοβαρό άσθμα στηρίζονται σε υψηλές δόσεις εισπνεόμενων στεροειδών ή χαπιών για τη διαχείριση των συμπτωμάτων τους. Έτσι, απαιτούνται θεραπείες με νέο μηχανισμό δράσης.

Το Fevipiprant αναπτύσσεται από τη φαρμακοβιομηχανία Novartis και σήμερα βρίσκονται σε εξέλιξη σημαντικές μελέτες φάσης ΙΙΙ. Αν όλα εξελιχθούν ομαλά και οι μελέτες έχουν θετικά αποτελέσματα, η εταιρεία στοχεύει να καταθέσει αίτηση έγκρισης κυκλοφορίας εντός του 2019.

eefam-logo-grey.png

Στοιχεία Επικοινωνίας

Τζαβέλα 42Β, Νέο Ψυχικό
Τ.Κ. 15451, Αθήνα

    

Τηλέφωνο: 210 6753159
Φαξ: 210 6753150
Email: info@eefam.gr

© Copyright 2008 - 2020 Ε.Ε.Φα.Μ.. All Rights Reserved.
Developed by: eGroup Services