Επικαιρότητα - Άρθρα

Οι σημαντικότερες εξελίξεις στον κλάδο της υγείας

Νέο χάπι για την πολλαπλή σκλήρυνση

Ο Αμερικανικός Οργανισμός Φαρμάκων έκανε δεκτή την αίτηση, που κατέθεσε η εταιρεία Biogen για την έγκριση ενός νέου φαρμάκου, που αφορά τις υποτροπιάζουσες μορφές της πολλαπλής σκλήρυνσης.

Το φάρμακο περιέχει την ουσία diroximel fumarate και αν εγκριθεί, θα κυκλοφορήσει στις ΗΠΑ – πιθανότατα – με την ονομασία Vumerity. Η αίτηση βασίζεται στα αποτελέσματα της μελέτης EVOLVE-1 που τεκμηρίωσε την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του φαρμάκου.

Η ουσία diroximel fumarate χορηγείται από το στόμα και αν και δεν είναι γνωστός ο ακριβής τρόπος δράσης της, είναι σημαντικό ότι μετατρέπεται γρήγορα σε monomethyl fumarate (MMF). Αυτή είναι γνωστό ότι ενεργοποιεί μία πρωτεϊνη με την ονομασία Nrf2, η οποία ανάμεσα στα άλλα, θεωρείται ότι μειώνει τη φλεγμονή και την οξείδωση, που πλήττει τα νευρικά κύτταρα των ασθενών με πολλαπλή σκλήρυνση.

Η diroximel fumarate πιστεύεται ότι έχει λιγότερες παρενέργειες στο γαστρεντερικό, σε σύγκριση με το dimethyl fumarate – ένα άλλο φάρμακο που κυκλοφορεί στις ΗΠΑ και στην Ε.Ε. με την ονομασία Tecfidera. Αυτή την περίοδο, διεξάγεται νέα μελέτη με την ονομασία EVOLVE-2 στην οποία θα γίνει σύγκριση των δύο θεραπειών και των επιδράσεων τους στο γαστρεντερικό σύστημα. Το φάρμακο αναπτύσσεται από την εταιρεία Alkermes, με την υποστήριξη της Biogen.

eefam-logo-grey.png

Στοιχεία Επικοινωνίας

Τζαβέλα 42Β, Νέο Ψυχικό
Τ.Κ. 15451, Αθήνα

    

Τηλέφωνο: 210 6753159
Φαξ: 210 6753150
Email: info@eefam.gr

© Copyright 2008 - 2020 Ε.Ε.Φα.Μ.. All Rights Reserved.
Developed by: eGroup Services