Επικαιρότητα - Άρθρα

Οι σημαντικότερες εξελίξεις στον κλάδο της υγείας

Ρινικό σπρέι για την κατάθλιψη!

Ένα ρινικό σπρέι ετοιμάζεται να κυκλοφορήσει αρχικά στις ΗΠΑ και στη συνέχεια στην Ευρώπη για να βοηθήσει ασθενείς με κατάθλιψη, που δεν ανταποκρίνονται στις υπάρχουσες θεραπείες. Έτσι, θα γίνει το πρώτο νεότερο φάρμακο για τη μείζονα κατάθλιψη που κυκλοφορεί τα τελευταία 35 χρόνια.

Πριν λίγες ημέρες, το φάρμακο με την ονομασία Spravato (εσκεταμίνη) έλαβε θετική γνωμοδότηση από την αρμόδια επιτροπή του Αμερικανικού Οργανισμού Φαρμάκων και είναι θέμα λίγων εβδομάδων η έγκριση κυκλοφορίας του στις ΗΠΑ. Στην Ευρώπη, η εταιρεία που το ανέπτυξε, η αμερικανική Janssen έχει υποβάλει αίτηση τον Οκτώβριο και η έγκριση αναμένεται εντός των επόμενων μηνών.

Το Spravato πιστεύεται ότι λειτουργεί διαφορετικά από τις διαθέσιμες σήμερα θεραπείες για μείζονα καταθλιπτική διαταραχή. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι ότι βοηθά στην αποκατάσταση των συναπτικών συνδέσεων στα εγκεφαλικά κύτταρα σε άτομα, που πάσχουν από ανθεκτική κατάθλιψη.

Γενικά, εκτιμάται ότι το 1/3 των πασχόντων από σοβαρή κατάθλιψη δεν ανταποκρίνονται στις υπάρχουσες θεραπείες και συνεπώς υπάρχει ανάγκη για νέες θεραπείες. Το νέο ρινικό σπρέι περιέχει εσκεταμίνη, η οποία προέρχεται από την κεταμίνη, που χρησιμοποιείται στην κτηνιατρική (κυρίως σε άλογα) ως αναισθητικό και ηρεμιστικό, ενώ λέγεται ότι κυκλοφορεί ευρέως ως παράνομη ναρκωτική ουσία.

Αυτός είναι και ο μεγάλος φόβος πολλών ειδικών, δηλαδή, ότι είναι πιθανό να γίνει κατάχρηση του σπρέι για ψυχαγωγικούς λόγους. Από την άλλη, οι γιατροί θεωρούν ότι η νέα θεραπεία θα μπορούσε να βοηθήσει γρήγορα όσους βρίσκονται στη μέση μιας σοβαρής καταθλιπτικής κρίσης και αντιμετωπίζουν αυτοκτονικές σκέψεις.

Η εταιρεία παρουσίασε στοιχεία νωρίτερα φέτος, δείχνοντας ότι η θεραπεία καθυστερεί την υποτροπή των συμπτωμάτων της κατάθλιψης. Επίσης, οι ασθενείς σε σταθερή ύφεση που έλαβαν θεραπεία με το ρινικό σπρέι και ένα από του στόματος αντικαταθλιπτικό μείωσαν τον κίνδυνο υποτροπής κατά 51%, σε σύγκριση με τους ασθενείς που έλαβαν από του στόματος αντικαταθλιπτικό συν ένα εικονικό σπρέι.

Η ασφάλεια του σπρέι εσκεταμίνης αξιολογήθηκε σε 5 μελέτες και οι συχνότερες ανεπιθύμητες αντιδράσεις (πάνω από το 10% των ασθενών) ήταν: αποσύνδεση, άγχος, δυσγευσία, ζάλη, καταστολή, , κεφαλαλγία, ίλιγγος, ναυτία, έμετος και αυξημένη αρτηριακή πίεση.

Τα περισσότερα από τα διαθέσιμα αντικαταθλιπτικά φάρμακα επηρεάζουν τα επίπεδα της σεροτονίνης, η οποία παίζει βασικό ρόλο στη διάθεση. Το αποτέλεσμα είναι η μεγαλύτερη απελευθέρωση σεροτονίνης, που σε μερικούς ανθρώπους οδηγεί σε ανακούφιση από τα καταθλιπτικά συμπτώματα.

Η κεταμίνη δεν λειτουργεί με αυτόν τον τρόπο, αλλά δρα στους λεγόμενους υποδοχείς NMDA. Όπως και οι υποδοχείς της σεροτονίνης, και αυτοί παίζουν ρόλο στη διάθεσή μας και επιπλέον φαίνεται να επηρεάζουν τις σκέψεις μας. Το βασικό πλεονέκτημα της είναι ότι δρα πολύ γρήγορα, γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε άτομα, που βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο αυτοκτονίας.

eefam-logo-grey.png

Στοιχεία Επικοινωνίας

Τζαβέλα 42Β, Νέο Ψυχικό
Τ.Κ. 15451, Αθήνα

    

Τηλέφωνο: 210 6753159
Φαξ: 210 6753150
Email: info@eefam.gr

© Copyright 2008 - 2020 Ε.Ε.Φα.Μ.. All Rights Reserved.
Developed by: eGroup Services