Επικαιρότητα - Άρθρα

Οι σημαντικότερες εξελίξεις στον κλάδο της υγείας

Ασθενείς με νόσο του Πάρκινσον έχουν υψηλότερο κίνδυνο για μελάνωμα

Άνθρωποι με μελάνωμα είχαν επίσης τετραπλάσιο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου του Πάρκινσον. Οι ερευνητές εξέτασαν την εμφάνιση μελανώματος σε 974 ασθενείς σε σύγκριση με 2.922 ανθρώπους που δεν είχαν μελάνωμα.

Ορισμένες προηγούμενες έρευνες υπέδειξαν ότι η λεβοντόπα, φάρμακο για την αντιμετώπιση του Πάρκινσον, μπορεί ενδεχομένως να εμπλέκεται στο μελάνωμα, αλλά άλλες ανακάλυψαν σχέση μεταξύ των 2 νόσων άσχετα από την αγωγή με το συγκεκριμένο φάρμακο. Τα νέα ευρήματα, ωστόσο, στηρίζουν σχέση μεταξύ της νόσου του Πάρκινσον και του μελανώματος αλλά δεν δείχνουν ότι αιτία είναι η λεβοντόπα.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι είναι πιθανότερο κοινές περιβαλλοντικές, γενετικές ή ανοσολογικές ανωμαλίες να κρύβονται πίσω από τις 2 νόσους σε ασθενείς που πάσχουν από αυτές, αλλά χρειάζονται νέες έρευνες για να το επιβεβαιώσουν. Η Lauren Dalvin δήλωσε ότι αν μπορούμε να εντοπίσουμε την αιτία της σχέσης μεταξύ της νόσου του Πάρκινσον και του μελανώματος θα μπορούμε καλύτερα να συμβουλεύσουμε ασθενείς και οικογένειες για τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου στο πλαίσιο της άλλης.

Μελλοντική έρευνα θα πρέπει να εστιάσει στον εντοπισμό κοινών γονιδίων, αντιδράσεων του ανοσοποιητικού συστήματος και περιβαλλοντικής έκθεσης που ενδεχομένως συνδέουν τις δυο νόσους. Στο μεταξύ, ασθενείς με μια από τις 2 νόσους θα πρέπει να παρακολουθούνται για την άλλη, κάτι που θα συμβάλει στην επιτυχία έγκαιρης διάγνωσης και αγωγής. Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Mayo Clinic Proceedings.

Πηγή: iatronet.gr

eefam-logo-grey.png

Στοιχεία Επικοινωνίας

Τζαβέλα 42Β, Νέο Ψυχικό
Τ.Κ. 15451, Αθήνα

    

Τηλέφωνο: 210 6753159
Φαξ: 210 6753150
Email: info@eefam.gr

© Copyright 2008 - 2020 Ε.Ε.Φα.Μ.. All Rights Reserved.
Developed by: eGroup Services